Euro stijgt naar hoogste peil in maanden

De toespraak van ECB-voorzitter Mario Draghi over het monetaire beleid heeft nogal een impact gehad. De euro is naar zijn hoogste niveau gestegen in 12 maanden tijd. In verhouding met zijn Amerikaanse tegenhanger is de waarde flink gestegen, de euro dollar-koers is op enkele dagen tijd van 1,11 dollar naar 1,14 dollar gesprongen.

De forse opwaartse beweging van de euro kwam er nadat Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, kenbaar had gemaakt tijdens een persconferentie dat de financiële instelling bezig is om het stimuleringsprogramma stilletjes aan af te bouwen.

Op zich zou dit geen verrassing mogen zijn vermits er al enkele maanden wordt gespeculeerd op het afbouwen van het opkoopprogramma en het verstrakken van het monetaire beleid. De Europese economie doet het namelijk goed en de inflatie is aan het recht krabbelen, hetgeen de Europese Centrale Bank al jaren probeert te bewerkstelligen.

De euro heeft een flink parcours afgelegd, begin dit jaar noteerde de munt nog aan 1,04 dollar omwille van de onzekerheden over het voortbestaan van de Europese Unie. De verschillende verkiezingen in Frankrijk, Nederland en Duitsland deden de euro daveren maar die vrees ligt nu achter ons en lijkt er een nieuw Europa te zijn opgestaan met Macron en Merkel samen aan het roer.

Het monetair contrast tussen de V.S.A. en Europa is ook aan het vervagen, beide centrale banken zijn ‘hawkish’ en daarenboven gaat het de Amerikaanse economie toch minder voor de wind dan eerst werd gedacht, Trump kan zijn economisch plan misschien dan toch niet uitvoeren en zijn protectionistisch beleid isoleert de V.S.A. van de rest van de wereld.

Dit alles vertaalt zich in een euro die opeens in waarde stijgt tegenover de dollar. Beleggers en investeerders lijken opnieuw meer vertrouwen te hebben in de Europese Unie. Ook de twijfels omtrent de brexit spelen in het voordeel van de EU. Er gaan geruchten rond dat de brexit mogelijks niet zal doorgaan en dan het V.K. lid blijft van de Europese Unie.

Bronnen: NU.nl, Marketupdate

Foto: Images Money – Flickr