Weldra correctie op financiële markten ?

Beleggers en investeerders zien het beursklimaat volledig zitten, de beurzen doen het bijzonder goed maar misschien wel een beetje te goed. Het tempo van de stijgingen ligt hoog en dat zou te mooi zijn om waar te blijven. Volgens enkele analisten is de tijd rijp voor een (kleine?) beurscorrectie die getriggerd zal worden door strengere centrale banken.

De opwaartse trend op de financiële markten blijft maar aanhouden, het lijkt er wel op dat beleggers massaal hun weg hebben gevonden naar de beurzen en maar één richting in gedachten hebben. Toch is voorzichtigheid geboden want de tijd lijkt wel rijp te zijn voor een tijdelijke beurscorrectie.

Dat beweren hoofdstrateeg Philippe Gijsels en hoofdeconoom Koen De Leus van BNP Paribas Fortis. Volgens hen zijn de beurzen de laatste tijd te snel gestegen en zijn daarom veel gevoeliger voor een tegenslagen. De centrale banken kunnen hier een belangrijke rol in spelen vermits verschillende monetaire beleidsvormen strenger aan het worden zijn zoals bv. in de V.S.A. en Europa.

Ook in de Verenigde Staten van Amerika wordt er gedacht aan een correctie, voormalig Amerikaans Republikeins Afgevaardigde Ron Paul verwacht een daling van maar liefst 25 procent tegen oktober. Hij verwacht dat goud dan 50 procent in waarde zal stijgen omdat beleggers weer massaal op zoek zullen gaan naar veilige beleggingen. Ook de Noorse Kroon kan van deze situatie profiteren.

Vooral Amerikaanse aandelen noteren op dit moment erg hoog, zeker in vergelijking met de Europese aandelen. De S&P 500 en Dow Jones zijn oververhit aan het geraken, aandelen noteren er tegen 17,7 keer hun verwacht winst over de komende twaalf maanden.

Er wordt gevreesd dat het strengere beleid van de Federal Reserve een schokgolf teweeg zal brengen, in juli begint de Amerikaanse centrale bank namelijk met de verkoop van ingekocht staats- en hypotheekobligaties. Koen De Leus waarschuwt dat dit veel vroeger is dan werd verwacht.

Bronnen: CNBC, De Tijd

Foto: Geralt – Pixabay