Marc Faber: Facebookaandelen zijn belegging in ijdelheid

Beursgoeroe Marc Faber was deze week te gast op RealVision TV. In het interview doet hij zijn laatste beleggingsideeën uit de doeken.

Eerst de waarschuwingen: waar moeten we mee oppassen? Met technologie-aandelen en de dollar.

Faber ziet een nieuwe technologiezeepbel zoals eind jaren ’90. Maar tegelijkertijd begrijpt hij waarom aandelen als Facebook waarde hebben.

“Jonge mensen zitten graag op facebook en kijken graag naar hun eigen foto’s en de foto’s van vrienden en naar wat Taylor Swift doet en Katy Perry en al die flauwekul. In zekere zin is Facebook een geweldige uitvinding, want het speelt in op de domheid en ijdelheid van de mensheid.”, aldus de 71-jarige belegger die duidelijk nog op de hoogte is van de laatste trends.

“Zou ik Facebook nu nog kopen? Neen. Maar ik geef toe dat ik een fout heb gemaakt door Facebook niet te kopen tijdens de IPO.”

Ook de dollar zou hij vermijden. Die is volgens hem te veel gestegen. Bovendien verwacht hij dat de Fed en andere centrale banken nog een veelvoud aan geld zullen drukken als de volgende crisis zich aankondigt.

“De balansen van centrale banken zijn tussen 1998 en 2014 gegroeid met een factor 18. Ze kunnen nog eens maal 100. Ze kunnen activa blijven kopen. De overheid kan obligaties uitgeven die de centrale bank dan koopt. Dat kan heel lang blijven duren. Maar de markt zal dat soort geld uiteindelijk wantrouwen.”

Waar is Faber wel positief over? Azië en meer bepaald landen als Japan, Thailand, Singapore en Maleisië.

Onder voorbehoud dat er geen oorlog uitbreekt: “Opdat Azië het goed doet in de toekomst is er één conditie. Vrede. En je weet dat het Amerikaanse buitenlandse beleid heel goed is het creëren van conflicten over heel de wereld. Maar als we ervan uitgaan dat alles vredevol blijft bevinden we ons aan het begin van de economische ontwikkeling van Azië.”

De groei die we de afgelopen jaren in Azië gezien hebben is geconcentreerd in de grote steden. Maar die groei zal ook het binnenland bereiken.

Dat is een van de redenen waarom Faber positief is over vastgoed buiten de grote centra.

Ook het feit dat nog maar weinig mensen in Azië een tweede verblijf hebben speelt mee. Veel mensen uit Hong Kong en Singapore zullen volgens Faber een flat kopen in Thailand of een huis in bijvoorbeeld Cambodja.

En uiteraard is er de trend dat we wereldwijd steeds meer van thuis uit werken. Steeds meer mensen kunnen van eender waar werken als er een goede internetverbinding is. Dat kan zorgen voor een exodus uit de drukke en vervuilde steden.

Tenslotte wijst Faber op het belang van diversificatie. Niet enkel qua activaklassen maar ook wat betreft jurisdicties.

Hij raadt aan 25% in goud te stoppen, 25% in aandelen, 25% in vastgoed en 25% in obligaties. En dat in verschillende landen!

“Als ik naar de geschiedenis kijk, 1900 tot vandaag. We hadden WOI, hyperinflatie in Duitsland, de depressie, WOII. Als je in het Duitsland van 1900 cash aanhield dan zou je het minstens drie keer verliezen, alles! Als je Bayer en BASF en zo zou gekocht hebben, dan zou je tenminste nog deze aandelen bezitten. Met vastgoed gebeurde iets interessants: wie vastgoed in Oost-Duitsland had verloor alles, wie vastgoed had aan de andere kant van de grens deed het goed.”

Goed advies en wijze woorden van een van de meest gerespecteerde beleggers!

Bron: RealVision
Foto: GBD