Relatie tussen China en Rusland zat nooit eerder zo goed

De relaties op het wereldtoneel zijn aan het verschuiven, de Verenigde Staten van Amerika lijken zich overal terug te trekken op bevel van president Trump maar aan de andere kant van de wereld zijn er net betere en hechtere banden aan het ontstaan. China en Rusland kunnen het hoe langer hoe beter met elkaar vinden, dat blijkt uit een tweedaagse ontmoeting tussen Xi Jinping en Vladimir Poetin in de Rusland.

Het gaat goed tussen de Russen en de Chinezen, dat is de conclusie die we kunnen trekken uit het tweedaagse bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan de Russische president Vladimir Poetin. De strategische band tussen beide landen is nooit eerder zo goed geweest.

Dat zei Xi Jinping tijdens een interview met de Russische media, de relatie tussen China en Rusland is in de geschiedenis nog nooit zo hecht geweest volgens de Chinese president.

Sinds zijn aanstelling hebben beide heren elkaar maar liefst 22 keer gesproken, het is meer dan duidelijk dat de toenadering tussen China en Rusland steeds vaker wordt opgezocht.

Eén van de oorzaken is dat de Verenigde Staten van Amerika zich steeds meer aan het isoleren is, hierdoor wordt er tijd en ruimte gecreëerd om de China-Rusland relatie verder uit te diepen. Maar er zijn natuurlijk ook economische redenen voor de hechtere band.

Tijdens het tweedaagse bezoek in Rusland zou er een akkoord zijn bereikt over een investeringsfonds van ongeveer 10 miljard dollar dat dit jaar nog zal worden aangewend voor investeringen.

Het zou gaan over infrastructuurprojecten die gelinkt zijn aan het ‘One Belt, One Road’-initiatief, een grootschalig project om de Zijderoute te moderniseren, en het verbeteren van de Euraziatische Economische Unie.

Zowel China als Rusland hebben hier baat bij omdat ze op deze manier hun economische activiteiten fors kunnen uitbreiden. De ontmoeting tussen beide presidenten is alvast niet toevallig, op 7 juli vindt namelijk de G20-top plaats in Hamburg.

Bronnen: CNBC, NPO

Foto: Mark Turner – Flickr