Bitcoin blijft de gemoederen bezig houden

Hoofdonderzoeker Tom Lee, van Fundstrat Global Advisors, is de eerste grote Wall Street strateeg die een flink hogere prijs voor Bitcoin in het verschiet ziet. Ook meent hij dat de interesse voor cryptomunten ten koste gaat van de interesse in goud.

Schaars

Het aanbod van nieuwe Bitcoins is de afgelopen maanden minder hard gegroeid. De nieuwe aanwas van Bitcoins is in een jaar tijd zelfs gehalveerd, van ruim negen procent naar 4,4 procent op jaarbasis.

De tragere groei van het aanbod van nieuwe Bitcoins betekent dat het theoretische maximum van ongeveer 21 miljoen bitcoin pas in 2045 wordt bereikt.

Afgezet tegen goud ziet Lee dat die goudproductie sinds 2009 fors is gestegen. In een vrijdag verschenen rapport schrijft hij dat cryptomunten de vraag naar goud afremmen.

Hij geeft in het rapport aan dat men zou kunnen spreken van een goed dat schaarser wordt, schaarser dan goud.

Fundstrat denkt dat daarom ook dat de koers van Bitcoin in 2022 op 20 duizend dollar kan staan. In een optimistisch scenario zou dat zelfs een prijs van 55.000 dollar kunnen zijn.

Goldman

Ook Goldman Sachs kwam een week geleden met de boodschap dat Bitcoin nog gaat stijgen naar de 4.000 dollar.

De zakenbank ziet eerst een flinke dip in het verschiet, waarbij de Bitcoin nog kan dalen tot ongeveer 1.850 dollar per stuk.

Sheba Jafari, hoofd technische strategie bij Goldman Sachs, gaf aan dat Bitcoin in een corrigerende vierde golf zit en daardoor nog kan wegvallen.

Bitcoin-fans hoeven zich echter geen zorgen te maken want Jafari rekent op een vijfde golf.

Een die voor een flinke stijging kan gaan zorgen waarbij de prijs zeker de 3.200 dollar aan doet en potentieel richting de 3.900 dollar kan.

Het begin van die dip, mocht Jafari gelijk hebben, zou zich weleens nu kunnen afspelen. Bitcoin ging van 2.600 dollar afgelopen vrijdag naar een huidige 2.250 dollar.

Mt. Gox

Het is in ieder geval opvallend dat hoog aangeschreven analisten op het moment bijzonder positieve woorden over hebben voor de cryptomunt.

Overigens pleitte Mark Karpeles, oud-ceo van bitcoinbeurs Mt. Gox, vandaag tegenover de rechtbank in Tokio onschuldig te zijn inzake de verduistering van miljoenen euro’s aan Bitcoins.

De 32-jarige Fransman zegt dat hij op geen enkel moment Bitcoins van zijn klanten heeft misbruikt.

Met de uitspraak van Karpeles is de rechtszaak rond zijn vermeende verduistering officieel gestart. In 2014 werd de voormalige Mt. Gox-baas gearresteerd.

Mt. Gox was de eerste grote Bitcoinbeurs die in 2014 failliet ging. Dit toen bleek dat er 850.000 Bitcoins, met een totale waarde van 300 miljoen euro, werden vermist na een hack.

Bronnen: Business Insider, CNBC, Reuters, Market Watch

Foto: Flickr