Google en Facebook verdienen nu meer met advertenties dan alle kranten, tijdschriften en radiostations tezamen!

Google en Facebook zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Youtube, Gmail, Istagram, WhatsApp… iedereen gebruikt minstens één van hun diensten. Het zal dus niet verrassen dat hun advertentie-inkomsten hoog zijn. Maar hoe astronomisch hoog, dat wordt pas duidelijk als we de cijfers in hun context plaatsen.

Dit jaar alleen zal Alphabet, Google’s moederbedrijf, zo’n $80 miljard aan advertentie-inkomsten bijeenschrapen. Dat is 11,54 dollar voor elke persoon die op deze aardbol rondloopt!

Het is evenveel als wat gespendeerd wordt aan advertenties in alle kranten en tijdschriften ter wereld! En meer dan het BBP van de meeste landen.

Google grootste rivaal, Facebook, verdient al minder dan de helft met advertenties: $36 miljard. Nog steeds een flinke brok van het wereldwijde advertentiebudget.

Het is namelijk evenveel als wat alle radiozenders in het laatje brengen.

Enkel deze twee bedrijven halen 83% binnen van wat er wereldwijd aan advertenties wordt gespendeerd!

De volgende drie grote internetgiganten gaan lopen met nog eens 15%. Daarna gaat het vlug bergaf: de volgende 12 bedrijven verdienen tezamen slechts de helft wat Google in z’n eentje verdient. Het gaat om Yahoo!, Microsoft, Linkedin, IAC, Verizon, Amazon, Pandora, Twitter, Yelp, Snapchat, Sina en Sohu.

U merkt het al, de boete van $2,7 miljard die de EU vorige maand gaf aan Google stelt niet veel voor. Het is gelijk aan 0,42% van wat Alphabet waard is op de beurs.

Dat is zoals de gemiddelde belg een boete geven van 357 euro… oordeelt u maar of dat Google pijn zal doen.

Is het nu nog interessant om in deze bedrijven te beleggen? Waarschijnlijk zullen de inkomsten uit advertenties nog enorm groeien.

Facebook is recent begonnen met het tonen van advertenties in video’s en gaat ook reclame tonen in zijn Messenger App.

Maar hoe lang kunnen deze bedrijven de fantastische groei van de voorbije jaren verder zetten? Met een prijs/winst-verhouding van 33 voor Alphabet en 40 voor Facebook is er geen marge voor een beetje tegenslag.

Toch oppassen dus met deze twee internetmastodonten!

Bron: Inc.
Foto: Publiek domein