Grootste nutsbedrijf ter wereld zet de aanval in op Macron

Op 15 juni laatstleden keurde de Amerikaanse Senaat nieuwe sancties tegen Rusland goed op basis van schimmige insinuaties over inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2016.

De démarche van de Amerikanen is zeer tegen de zin van de Europese Unie, die kreunt onder de sancties.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel en de Oostenrijkse Bondskanselier Christian Kern hebben de beslissing van de Senaat al sterk veroordeeld.

Ze pikken het niet langer dat de Amerikanen Europese jobcreatie en investeringen in de kiem smoren door hun paniekerige anti-Ruslandfetisj.

Grote Duitse en Oostenrijkse bedrijven zijn nauw verbonden met de Russische economie en bancaire sector. Het is vooral die laatste die zwaar getroffen wordt door het nieuwe sanctiepakket.

Daardoor zouden heel wat cruciale investeringen van Duitse en Oostenrijkse bedrijven in Rusland in gevaar kunnen komen.

De Franse president Macron blijft de sancties echter vurig verdedigen. Tot groot ongenoegen van de grote Franse energiereus Engie.

Isabel Kocher, CEO van Engie noemt de fratsen van de Amerikaanse Senaat zelfs “onaanvaardbaar“. Dat valt op te vatten als een serieuze onenigheid tussen de regering in Parijs en Frankrijk’s grootste energieproducent en -leverancier.

Kan Macron zich zo een grote vertrouwenscrisis veroorloven?