Australië kampt met vastgoedzeepbel van duizelingwekkende proporties!

Bij het kopen van een woning is een van de grote vragen altijd: “Gaan we voor een lening met vaste of variabele rente?”. Een variabele rente kan je veel geld besparen… of kosten, als de rente de verkeerde richting uitgaat. Een kleine stijging kan catastrofale gevolgen hebben voor de Australische vastgoedmarkt.

De Australische vastgoedeigenaars hebben zich diep in de schulden gestoken. Zo diep, dat een stijging van hun aflossingen met amper 100 Australische dollar (67 euro), veel mensen hun woning zou doen verliezen!

Dat wijst een onderzoek van de financiële website Finder.com.au uit. 57% van de ondervraagden met een hypothecaire lening zegt dat ze een stijging van hun aflossingen met $100 niet zouden kunnen betalen.

De gemiddelde hypothecaire lening in Australië bedraagt $360.600 (€241 827) en werd gefinancierd aan een rente van gemiddeld 4,83%.

Dat betekent dus dat de rente met slechts 0,45% moet stijgen tot 5,28% om deze mensen in grote problemen te brengen!

Dat is een héééél kleine veiligheidsmarge!

De provincie Zuid-Australië is er het slechtst aan toe. Hier kan slechts 30% van de ondervraagden een stijging van $100 bekostigen. 70% zou het risico lopen z’n huis kwijt te raken!

Cijfers die de centrale bank meedeelde zijn nóg verontrustender. Op 39% van alle vastgoedleningen wordt enkel de interest betaald! Deze mensen hebben geen geld om kapitaal af te lossen en hadden nooit een lening mogen aangaan.

Er zit dus een vastgoedcrisis van jewelste aan te komen in Australië. Eentje die heel de economie kan doen kelderen!

Zo een crisis zou ongetwijfeld ook gevolgen hebben voor de voornaamste handelspartners van het land. Aziatische landen zoals China, Japan, Maleisië, Singapore, Zuid-Korea en Thailand. Maar ook de VS en Duitsland.

Wie geïnvesteerd heeft in Australisch vastgoed speelt met vuur, wie de markt geshort heeft kan veel geld verdienen…

Bron: BrokerNews
Foto: MTASNY