Chinese handelsdata van juli valt lichter uit dan verwacht

Aziatische indexen gingen dinsdag lichtjes onderuit na het vrijgeven van de ‘teleurstellende’ Chinese handelsdata voor de maand juli. Analisten hadden bepaalde verwachtingen en hadden voorspellingen gemaakt voor juli maar blikken nu terug op een relatief zwakke maand in vergelijking met de voorgaande maanden.

De import- en exportgegevens van China voor de maand juli vallen lichter uit dan aanvankelijk werd gedacht, dat blijkt uit het rapport dat dinsdag werd vrijgegeven. De export steeg in juli met 7,2 procent terwijl de import 11 procent steeg. Op zich geen slechte cijfers, maar in vergelijking met de maand juni schiet deze data toch wat te kort.

Toen steeg de Chinese export met 11,3 procent en de import met 17,2 procent. Het contrast tussen deze gegevens kunnen wijzen op een afkoeling van de Chinese economie. Zelfs analisten voorspelden voor juli een exportstijging met 10,9 procent en import met 16,6 procent.

Julian Evans-Pritchard, econoom bij Capital Economics, merkt wel op dat er op het einde van het tweede kwartaal terug een licht herstel te zien is, maar desondanks zitten we in een neerwaartse trend. Wat de export betreft zou het voor China in de nabije toekomst goed moeten komen omdat er veel internationale handelsakkoorden worden gemaakt met verschillende landen.

Beleggers en investeerders verwerkten het nieuws op een gemengde manier en besloten voornamelijk om even een kleine afstand te doen van hun posities in Aziatische fondsen en aandelen. De Japanse Nikkei 225 verloor 0,30 procent van zijn waarde, de Zuid-Koreaanse Kospi zakte met 0,17 procent en de Taiwaneese TWII verloor 0,10 procent.

De Australische S&P/ASX 200 en de Indische BSE indexen boekten het meeste verlies, respectievelijk 0,53 en 0,80 procent. De Hong Kong Hang Seng begon de beursdag in het rood maar kon toch nog afsluiten aan 0,57 procent winst

De financiële markten weten niet goed hoe te reageren omdat de cijfers nu tegenvallen maar vermoedelijk ervan uitgaan dat dit een tijdelijk fenomeen is dat zich de komende maanden zal herstellen. De regio doet het tenslotte behoorlijk goed de laatste tijd, het heeft er ook mee te maken dat beleggers en investeerders tijdig hun winst willen verzilveren.

Bronnen: CNBC

Foto: Martin Abegglen – Flickr