Daling brugpensioen, maar pensioenen blijven onbetaalbaar

In België zijn er nog ongeveer 85.000 bruggepensioneerden. Dat is een daling van zo’n 10.000 op amper een jaar tijd. Is nu het pensioenprobleem opgelost? Neen.

Goed nieuws, zo lijkt het. Het aantal bruggepensioneerden loopt al enkele jaren terug. In februari 2011 waren er nog 120.000 Belgen die hun loopbaan vroegtijdig konden beëindigen. In juni 2017 waren dat er minder dan 85.000 geworden.

In een jaar tijd nam het aantal mensen binnen het zogenaamde ‘stelsel voor werkloosheid met bedrijfstoeslag’, zoals brugpensioen officieel heet, met 10.000 af. Het dalende patroon is al ingezet sinds de Regering Di Rupo, maar was in de periode juni 2016 – juni 2017 het sterkste ooit.

Zijn nu de pensioenproblemen opgelost? Neen, de vergrijzing blijft een bom leggen onder de sociale welvaartsstaat. Het Zilverfonds is/was leeg en afgeschaft. Professor Arbeidsrecht Marc De Vos trekt daarom aan de alarmbel en tempert de recente cijfers: “Wie ouder is dan vijftig is nog altijd veel te snel afgeschreven”, zo stelt hij.

Het aantal bruggepensioneerden daalt dan wel, maar er is een verplaatsing in de statistieken aan de gang. Het aantal langdurig zieken zit al jaren in de lift. Het aantal langdurig zieken boven de 50 jaar is in tien jaar tijd met 60.000 toegenomen.

Langdurig zieken hebben uiteraard ook een uitkering, dus de ontspoorde welvaartsstaat is door de daling van het aantal bruggepensioneerden niet opgelost. Het fenomeen waarbij groepen een uitkering blijven genieten en louter van categorie wisselen in de statistieken, is jaren geleden ook al boven komen drijven in onder andere Nederland.

Bron: RVA, Itinera Institute, De Morgen