Euronav gaat voor minimumdividend

De resultaten van Euronav waren iets boven verwachting, al blijft de sector het moeilijk hebben. Het gewijzigde dividendbeleid is een positieve verrassing. 

Donderdag voorbeurs publiceerde Euronav resultaten over het tweede kwartaal. Zoals verwacht presteert de rederij absoluut niet goed. De transporttarieven voor tankers staan zeer laag. Er werd een verlies geleden van 24 miljoen dollar.

Toch waren de resultaten net iets beter dan de analistenconsensus. De omzet kwam met 126,4 miljoen een beetje boven de 125 miljoen uit die analisten vooraf naar voor schoven. De EBITDA zou volgens analisten 43 miljoen bereiken en dit werd uiteindelijk 43,5. Het verlies bedroeg iets meer dan 24 miljoen terwijl de consensus sprak van 27 miljoen dollar.

Het aandeel van Euronav sloot uiteindelijk de dag af met een klein verliesje van 0,15 procent. De huidige koersdoelen zijn allen hoger dan de koers van 6,45 euro. (KBC Securities: 7,30 ; Degroof Petercam: 8 ; ING: 8,20) Mogelijks worden de koersdoelen aangepast naar aanleiding van de nieuwe info, vandaag verkregen.

Waarom heeft Euronav het zo moeilijk? De sector is zeer cyclisch en momenteel zitten we in de fase van de crisis. Dit wil zeggen dat de transporttarieven laag zijn en de tankers geen winst kunnen maken met het transport van de olie. Momenteel is vooral het overaanbod aan tankers de reden voor de lage prijzen. En er komen nog steeds nieuwe schepen bij. Het aanbod van olie is nog steeds hoog en de vraag is ook redelijk waardoor de vraag naar transport vrij behoorlijk blijft, gecombineerd met de Amerikaanse olie die meer en meer naar andere continenten moet vervoerd worden, met andere woorden heel wat langere afstanden. Bij vraag en aanbod qua olie zit het probleem dus niet echt, al moet gezegd dat de productiebeperkingen van de OPEC niet positief zijn. En toch is ook weer dit laatste de oorzaak van een grotere productie in de VS…

Volgens analisten kan Euronav wel volop profiteren van de huidige moeilijkheden door met de sterke balans en heel wat liquiditeiten koopjes te doen.

De outlook van Euronav op korte termijn werd weer iets somberder. Het gewijzigde dividendbeleid kwam echter als een positieve verrassing. Analisten hadden geen, of een lager, dividend verwacht, maar het bedrijf zal 0,06 dollar uitkeren als interimdividend. Over het gehele jaar zal er minstens 12 cent dividend komen en bovendien zullen ze vanaf nu elk jaar minstens die 12 cent uitbetalen.

Bron: Euronav

Foto: Wim Kempenaers