Snelle betalingen vanaf volgend jaar

Vanaf november 2018 zou er in België een systeem van snelle betalingen moeten beschikbaar zijn, meldde de Belgische koepel van financiële instellingen Febelfin. Daarbij zou overgeschreven geld meteen op de andere rekening moeten beschikbaar zijn. 

Momenteel bestaat in Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Zweden en Denemarken al een technologie die snelle ‘flitsbetalingen’ mogelijk maakt. Waar overgeschreven geld tussen banken normaal even onderweg is, wegens controle van het geld op onder meer fraude, zou het mogelijk zijn om dat geld na enkele seconden reeds beschikbaar te hebben.

Vanaf november volgend jaar verwacht men in België ook deze mogelijkheid te kunnen voorzien. De betalingen kunnen dan 7 dagen op 7 verwerkt worden, 24 uur op 24.

Professor Bjorn Cumps van de Vlerick Business School verwijst naar de veeleisendheid van de moderne burger (VTM Nieuws):

Een betaling uitvoeren is niet hetzelfde als een e-mail versturen maar de klant verwacht wel dat het even vlot gaat.

Ten tweede ziet hij ook concurrentie voor de traditionele financials.

Er zijn nieuwe spelers op de betaalmarkt, grote techbedrijven die betalingen afhandelen.

De nieuwe technologie zal uiteraard een aardig kostenplaatje met zich meebrengen. De banken zullen de keuze krijgen of ze die kosten al dan niet doorrekenen naar hun klanten. Het uiteindelijke prijskaartje is wel nog niet gekend.

Woordvoerster Isabelle Marchand van Febelfin tegenover VTM Nieuws:

We zien vandaag dat de digitale en real-time beleving steeds belangrijker wordt. De banken willen daarop inzetten voor de toekomst.

Kostenbesparingen?

In tijden van negatieve depositorente bij de centrale bank, zoals momenteel het geval is, kunnen de commerciële banken met het nieuwe systeem kosten uitsparen, aangezien het geld niet meer moet ‘geparkeerd’ worden.

Bron: VTM Nieuws

Foto: Febelfin