Jeroen Dijsselbloem van eurogroep naar ESM

De Nederlandse politicus Jeroen Dijsselbloem, die leider van de Eurogroep is, gaat aan de slag als hoogstaand adviseur bij ESM. Het ESM is de Europese noodstabiliteit die de eurozone overeind moet zien te houden.

Dat Jeroen Dijsselbloem in de komende jaren niet zal aanblijven als voorzitter van de belangrijke Eurogroep, was maanden geleden al voor velen duidelijk geworden. De PVDA-er en tot voor kort Minister van Financiën in Nederland, had zich namelijk onmogelijk gemaakt als consensusfiguur.

Zo jaagde Dijsselboem Zuid-Europeanen in het harnas toen hij de Griekse schuldproblemen vergeleek met mannen die hun geld verspillen aan drank en hoeren. Zelfs binnen de Europese fractie van socialisten en sociaaldemocraten, werd druk uitgeoefend om de Nederlander te verdrijven van zijn post. Nu de Partij van de Arbeid niet terugkeert in het nieuwe Nederlandse kabinet, is het bijltjesdag voor Dijsselbloem.

Maar, lang zal hij niet werkloos blijven. De Eurogroepvoorzitter gaat aan de slag bij het ESM, het Europees StabiliteitsMechanisme. Dit permanent noodfonds, met zo’n 700 miljard euro, moet de eurozone in stand houden. Vanaf het moment dat de nieuwe regering in Nederland aantreedt, en dat is eerstdaags, wordt Jeroen Dijsselbloem aangesteld als ‘strategisch adviseur’ bij het noodfonds. Intussen zal hij aan het hoofd blijven van de Eurogroep, zij het tot januari 2018.

Wat Dijsselbloem daarna gaat doen is onduidelijk. Waarschijnlijk zal hij binnen het ESM een belangrijke functie blijven vervullen. De nieuwe Nederlandse Staatssecretaris van Financiën wordt Menno Snel, van het linksliberale D’66. De nieuwe Minister van Economie wordt de VVD-er Eric Wiebes. Een van deze twee heren zal namens Nederland de vergaderingen in de Eurogroep gaan bijwonen. Voor België blijft Johan Van Overtveldt (N-VA) op post.

Bron: ESM, NRC Handelsblad