Hypothekeert Israëlische regeringscrisis rond schimmige zakendeal Duitse coalitievorming?

Bommetje in de Duitse regering (in lopende zaken): er werd zonet een fel gecontesteerde deal beklonken om 3 onderzeeërs te verkopen aan de Israëlische zeemacht. Op zich weinig controversieel, ware het niet dat de tussenpersonen Maki Ganor en Avriel Bar-Yosef in het dossier samen met premier Netanyahu van corruptie wordt verdacht.

Volgens de deal, die indien de verkoop doorgaat ongeveer 2 miljard dollar in het Duitse laatje moet brengen, kan Duitsland de deal nog kosteloos intrekken als Netanyahu en de tussenpersoon alsnog formeel in staat van beschuldiging zouden worden gesteld door de Israëlische openbare aanklager.

De vermoedens van corruptie hebben een rechtstreekse band met de aanbesteding die werd uitgeschreven voor de bouw en aankoop van drie nieuwe onderzeeërs, waardoor de onderzeevloot van Israël maar liefst 30% groter wordt.

Zowel in Duitsland als in Israël is de deal controversieel. Veel radicale Israëli’s willen niet dat Israël wapens koopt van Duitsland. Gematigde Israëli’s willen dat de deal wordt bevroren tot het strafonderzoek is afgerond.

Aan Duitse zijde is er dan weer onvrede bij diegenen die vinden dat Duitsland geen wapentuig toutcourt zou mogen uitvoeren, diegenen die vinden dat er geen wapens aan Israël verkocht mogen worden, en diegenen die vinden dat de deal niet door de regering in lopende zaken zou mogen uitgevoerd worden.

Als de Jamaica-coalitie met de groenen een realiteit wordt, is de kans groot dat Duitsland de deal opblaast. Wellicht heeft de regering daarom beslist om alles uit te klaren voor de nieuwe regering de eed kan afleggen.

Bron: Times of Israel

Foto: U.S. Department of Defense Current Photos