Noorwegen en EU negeren Amerikaanse sancties tegen Iran

Noorwegen heeft geen zin om de sancties die de Verenigde Staten onder druk van president Trump tegen Iran afkondigde te eerbiedigen.

Saga Energy, een Noors bedrijf dat zonnepanelen produceert, heeft zonet een deal beklonken met het Iraanse Amin Energy Developers ter waarde van 4 miljard dollar. Saga en Amin gaan voor 2 gigawatts aan zonnepanelen installeren in de zonrijke Iraanse woestijn.

De deal zou worden gefinancierd door een consortium van vrijwel uitsluitend Europese publieke en private spelers.

Na de sancties tegen Rusland heeft Europa geen zin om opnieuw haar ondernemers en werknemers de duvel aan te doen door de opportuniteiten in Iran niet met beide handen te grijpen.

Zo heeft Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlands beleid, zich al uitgesproken tegen de sancties.

Ook de Duitse ontslagnemende regering heeft zichzelf voorgenomen om druk te zetten op het Amerikaanse Congres om geen nieuwe sancties te stemmen.

Het atlantisme krijgt dus opnieuw een fikse knauw. Trump komt zo opnieuw internationaal geïsoleerd te staan, en lijkt de Verenigde Staten – al dan niet moedwillig – buitenspel te zetten als internationale grootmacht.

Bron: The Iran Project

Foto: CAN Europe