Ophef: CEO van failliete Duitse lagekostenmaatschappij strijkt alsnog 4.5 miljoen euro op

Sociale ophef in Duitsland: na het faillissement van de Duitse low-cost luchtvaartmaatschappij AirBerlin blijkt dat de CEO, die het bedrijf vrijwel eigenhandig om zeep geholpen heeft, tot 2021 een totaalsalaris van 4.5 miljoen euro zal ontvangen.

AirBerlin is de tweede grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland, na Lufthansa. In de zomer vroeg de maatschappij het faillissement aan.

Lufthansa neemt heel wat toestellen en een deel van het personeel over om Eurowings, de lagekostenmaatschappij van de groep, te versterken. Maar er is niet voor iedereen plaats in de nieuwe structuur. Tot op vandaag is nog niet bekend wie zal overstappen naar Eurowings en onder welke arbeidsvoorwaarden, en wie naar ander werk moet uitkijken.

Dat CEO Thomas Winkelmann nu met 4.5 miljoen euro aan de haal gaat is natuurlijk een bittere pil voor het personeel om te slikken.

Deze week legden de personeelsleden van AirBerlin het werk neer, waardoor de luchthaven van Berlijn Tegel vrijwel de hele dag plat lag.

Het faillissement van AirBerlin, de penibele situatie van Eurowings en de recente problemen bij Ryanair tonen helaas op pijnlijke wijze aan dat de markt en het business model van de lagekostenmaatschappijen nog in hun kinderschoenen staan, ondanks hun enorme marktaandeel.

Foto: Simon Pielow, no changes made