Orkaanseizoen legt grootste probleem van de Amerikaanse economie pijnlijk bloot

Het orkaanseizoen in de Verenigde Staten heeft een interessant effect op de Amerikaanse economie: de inkomsten van de bedrijven in de regio krijgen rake klappen, maar de aandelenkoersen blijven spectaculair stijgen. De Dow verpulvert opnieuw alle records. Het onevenwicht tussen de reële economie en het publieke vertrouwen in de “abstracte” economie wordt op die manier zorgwekkend groot.

De stormen hebben een hele economische kettingreactie in werking gezet: de olie-extractie en raffinage in en langs de Golf van Mexico is tijdelijk onderbroken, waardoor de energiesector in de problemen kwam. Die twee problemen hebben dan weer heel wat druk gezet op de verzekeringssector, die heel wat schadeclaims moest uitbetalen en zich moest herkapitaliseren via de herverzekeringsmarkt, waar de rente significant hoger ligt dan de huidige lage marktrente.

Dit heeft er dan weer voor gezorgd dat de verzekeraars die rentelast moesten doorrekenen in de premies van hun klanten, waaronder de bouwaannemers en handelszaken die de heropbouw van de getroffen gebieden zouden moeten aanpakken.

Kortom: men zou verwachten dat de ontregeling van de reële en financiële economie in het zuiden van de Verenigde Staten de economie afkoelt, zodat alles weer rustig in de juiste plooi kan vallen.

Wat de reële economie betreft klopt het plaatje: Ruim de helft van alle S&P 500 ondernemingen hebben in Q3 van 2017 verliezen geboekt. De verzekeringssector alleen al zou volgens SwissRe, de grootste herverzekeraar, 95 miljard dollar verloren hebben aan de orkanen.

In schril contrast staat het vertrouwen in de aandelen, waardoor het onevenwicht tussen de waarde van het aandeel en de reële inkomsten spectaculair toeneemt.

Het lijkt dus alsof investeerders immuun zijn voor de kwartaalcijfers en hun geld moedwillig investeren in bedrijven die het in Q3 bijzonder moeilijk hebben. Waarom? Een vorm van plotselinge beursbarmhartigheid?

We hebben er het raden naar, wat we wel weten is dat we nu niet langer kunnen ontkennen dat de Amerikaanse beurzen propvol bubbels zitten.

Foto: public domain, via Flickr