Nobelprijswinnaar Shiller trekt aan alarmbel: berenmarkt in zicht

De situatie op de aandelenmarkten zijn vergelijkbaar met de toestand net voor de crash van 1929. Robert Shiller, Nobelprijswinnaar voor economie, trekt daarom aan de alarmbel. De koers-winstverhouding, gecorrigeerd voor de conjunctuur, bij aandelen zit nu op een verhouding van 30,5.

Robert Shiller, econoom aan Yale University, mag dan wel neo-Keynesiaan zijn, hij is goed in het doorgronden van financiële markten. Zijn kennis in het domein van de gedragseconomie (behavioral economics) komt hierbij goed van pas.

De nobelprijswinnaar trekt aan de alarmbel. De aandelenmarkten zijn gigantisch overgewaardeerd, zo oordeelt hij. De econoom herhaalde zijn standpunt in het afgelopen jaar al meerdere keren, maar voorlopig lijkt het tij nog niet te keren.

Shiller gebruikt zijn eigen ‘price-to-earnings-ratio’. Simpelweg: Wat kost een aandeel en wat levert het op aan winsten? In het voorjaar kwam Shiller al uit op een cijfer van 29, dat sinds de internetzeepbel van de jaren 2000 niet meer is gemeten. We weten hoe het met die internet-hausse is afgelopen… in tranen.

Ondertussen gaat het feestje op de aandelenmarkten verder. In september kwam de Shiller-index al boven 30 uit. Gecorrigeerd voor de conjunctuur, zijn aandelen (in Amerika) vandaag duurder dan aan de vooravond van de beurscrash van 1929 en Black Tuesday!

Ook The Bank of America waarschuwde in 2016 al voor te duren aandelen. We naderen een berenmarkt (20 procent daling of groter). Gemiddeld bij omslag naar een berenparkt, bevond in het verleden de Shiller-index zich gemiddeld rond een cijfer van 22.

Toch wil Shiller tegelijkertijd de gemoederen helpen bedaren. We naderen dan wel een berenmarkt, maar dat wil niét zeggen dat je als belegger nu meteen al je aandelen moet gaan verkopen. De kunst is te wachten tot net aan het omslagpunt (vaak gaat dit gepaard met het moment waarop de economische groei richting 3 procent BBP tendeert).

Bron: Business Insider, Project Syndicate, Bank of America