Onderzoek naar duizenden afspraken Nederlandse Belastingdienst en bedrijven

Menno Snel, de kersverse Nederlandse staatssecretaris van Financiën, stelt een onderzoek in.

Dat heeft hij vorige week besloten na ophef over fouten bij een deal tussen de Belastingdienst en Procter & Gamble.

Hij zal naar ruim vierduizend belastingafspraken tussen de belastingdienst en multinationals onderzoek laten doen.

169 miljoen

Die 4000 zogenaamde rulings zijn afspraken over te betalen belastingen. Of beter: níét te betalen belastingen.

Aanleiding is de ruling die een belastingambtenaar in zijn eentje sloot met Procter & Gamble. Dat grapje kostte de Nederlandse schatkist 169 miljoen.

Procter & Gamble wist maar liefst 676 miljoen dollar door te sluizen, omdat de afspraken geheim zijn.

Het niet volgen van voorgeschreven procedures is onacceptabel, meldt Snel aan de Tweede Kamer. Nu wordt nagegaan of er bij de andere afspraken wellicht ook dingen verkeerd zijn gegaan.

Paradise Papers

Het gaat om alle zogenoemde rulings die sinds 2012 met internationaal actieve bedrijven zijn gesloten.
Snel reageert daarmee op onthullingen in media over de zogenoemde Paradise Papers.

Volgens Snel maken de Paradise Papers duidelijk dat de door Nederland gepropageerde internationale aanpak tegen belastingontwijking belangrijk is.

Snel schrijft:

De Belastingdienst zal alles in het werk stellen om de informatie uit de Paradise Papers te achterhalen, zoals de Belastingdienst dat ook doet bij de Panama Papers. Vervolgens zal de Belastingdienst vanzelfsprekend aan de slag gaan met de verkregen informatie

De Paradise Papers – een serie van 13 miljoen gelekte documenten van adviesbureau Appleyby – hebben vorige week wereldwijd voor ophef gezorgd.

De documenten laten zien hoe bedrijven en rijke individuen met hun geld schuiven. Dit om zo min mogelijk belasting te betalen. Vooral Nederland komt daarbij vaker voorbij.

Maatregelen

Snel belooft nu dat het huidige kabinet een einde zal maken aan de situatie. Firma’s zouden zich niet meer alleen op papier mogen vestigen om belastingvrij miljoenen te kunnen rondpompen.

Er komt een voorstel voor een bronheffing op dividend, rente en royalty’s. Ook komen er strengere regels voor de trustsector. De Nederlandsche Bank krijgt daarnaast meer mogelijkheden om toezicht te houden.

Bronnen: Kamerbrief, Trouw

Foto: Flickr