Luc van Hecke, CEO AmsterdamGold, hekelt goudopslag ABN AMRO

In deze roerige tijden is er veel vraag naar edelmetaal en dus ook naar veilige opslag. De laatste tijd is er in de media veel te doen over de opslag van goud en zilver. Dat is terecht want de spelregels gaan veranderen.

ABN AMRO bood klanten die goud kopen ooit een mooi product; de opslag van goud en zilver. Echter, op  1 april 2013 kregen alle klanten een brief op de deurmat waarin de nieuwe spelregels werden uitgelegd. Klanten krijgen een nieuwe bewaarder en het goud zal niet langer fysiek worden uitgeleverd. Hierover verscheen ook een bericht in de Financiële Telegraaf waarin AmsterdamGold, maar ook de woordvoerder van ABN AMRO aan het woord kwamen.

De meeste experts onder  u waren hier al van op de hoogte. Maar toch zijn er verbazingwekkende zaken die niet besproken worden en zijn er feiten verdraaid. Deze wil ik u graag voorleggen.

Als u goud of zilver koopt en opslaat bij de ABN dan wordt dit ondergebracht bij de Stichting Beleggersgiro ABN en zij doet op haar beurt weer zaken met UBS. Nu staat er in de voorwaarden van de ABN dat zij PROBEREN 70% aan te houden bij de UBS (Voorwaarden beleggersgiro ABN:  artikel 4.3.5). Kortom niet al het gekochte edelmetaal van klanten ligt bij UBS opgeslagen, het is slechts een deel. Ook is er geen enkele garantie dat die 70% überhaupt aangehouden word. De volle 100% aanwezigheid van goud lijkt mij essentieel voor de goudbelegger.

Zoals beschreven wordt het goud verhandeld via UBS, maar UBS kan op haar beurt weer andere bewaarders inschakelen (Voorwaarden beleggersgiro ABN, aanvullende voorwaarden edelmetaal:: artikel 4.3.5). Welke bewaarders dit zijn, wordt niet duidelijk.  Er wordt alleen vermeld dat dit in Zwitserland of een ander land plaatsvind. Tja, dan weet u eigenlijk nog niets.

Bij faillissement zal er niet gekeken worden naar uw volume in goud, maar naar de verhouding van uw investering en het aanwezige goud bij de stichting (Voorwaarden beleggersgiro ABN, aanvullende voorwaarden edelmetaal: artikel 6). De kans is dus groot dat er bij 70% dekking ook echt maar 70% van uw goud terugkomt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u volgens de voorwaarden van de bank helemaal niets terugziet.

 

Goud kluis

De ABN schakelt veel partijen in (UBS en verschillende bewaarders, verdere namen zijn niet bekend!). Maar als er daar fouten worden gemaakt in de administratie waardoor er voor de klant ineens minder edelmetaal is dan op uw afschrift staat, dan is de ABN niet verantwoordelijk. De Stichting ABN beleggersgiro trouwens ook niet. Dat u dit maar even weet.

Nu is het vreemde dat de woordvoerder in de Financiële Telegraaf van dinsdag  4 april 2013 beweert dat het goud er wel degelijk ligt en dat het opgehaald kan worden in Zwitserland. Raar! In de voorwaarden van de ABN staat letterlijk dat het absoluut NOOIT fysiek af te halen is. Heeft deze woordvoerder ineens razendsnel alle voorwaarden gewijzigd? Dit lijkt me niet, want de beleggers hadden hierover op de hoogte gesteld moeten worden. Het ziet er naar uit dat de woordvoerder  het hier bij het foute eind heeft.

Voorwaarden ABN Goud

Mocht u onrustig slapen na het lezen van dit bericht, dan is de oplossing simpel. Bel uw edelmetaalbewaarder en vraag of u volgende week even een kijkje mag nemen. Wilt u niet graag weten of het er ligt?

Lege kluis

Is er dan ook nog een lichtpuntje voor beleggers bij de ABN? Tja… Mocht u toch al van plan zijn uw edelmetaal weg te halen bij de ABN, dan wil ik best overwegen uw reis te bekostigen naar Zwitserland.

En dan maar hopen dat u niet alleen voor het meer van Genève komt, maar ook nog wat goud mee krijgt. Wat denk u……?

Wat zou de ABN woordvoerder hierop te zeggen hebben? Spreken is zilver zwijgen is goud….

Mijn edelmetaal heb ik net zelf kunnen bewonderen. Slaap lekker.

 

Luc van Hecke
CEO AmsterdamGold

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.