Crisis = lage goudprijs?

Veel beleggers beschouwen een zwakke economie als een bearish omgeving voor grondstoffen zoals goud.

Volgens Douc Casey bevinden we ons in de Grote Depressie & dat is zo bearish als maar kan zijn, aldus Goldseek. Kunnen we ons dan effectief verwachten aan een lage goudprijs?

GoldSeek maakt de vergelijking met de periode van 1977 tot 1979. Het einde van de jaren ’70 is een van de donkerste economische periodes uit de recente geschiedenis.

In de volgende grafiek wordt gekeken naar economische indicatoren die burgers en investeerders destijds het hardst getroffen hebben.

grafiek1

Tegen 1979 was er toenemende inflatie, de gasprijzen stegen, de inkomens gingen omlaag en de hypotheekrente ging omhoog.

Hoewel de S&P steeg en het BBP aangroeide, waren het helemaal geen rooskleurige tijden voor werknemers of consumenten.

Deze hebben invloed gehad op de aantrekkingskracht van goud als investering. Hoe deed goud het in deze periode?

grafiek2

In 1977 en 1978, twee jaren van economische groei, steeg de goudprijs met respectievelijk 23% en 37%.

In 1979 remde de economische groei af & schoot de goudprijs de hoogte in. Tegen het einde van 1979 was er zelfs sprake van een echte goudmania. De goudprijs steeg met 127% op slechts enkele maanden tijd.

Steven we nu opnieuw af op een goudmania, vraagt Goldseek zich af?

Twee economische periodes zijn natuurlijk nooit identiek aan mekaar. Een zwakke economie staat niet per definitie gelijk aan een lage goudprijs, als we afgaan op de resultaten uit het verleden. Economische strubbelingen kunnen zelfs een trigger zijn voor een hoge goudprijs, omdat goud de beste manier is om een vermogen te beschermen.

Als de huidige bull-cyclus voor de huidige edelmetalen nog maar een beetje rijmt met de jaren ’70, dan zou volgens Goldseek de goudprijs wel eens snel hoger kunnen gaan. Goldseek concludeert dan ook dat dit een goed moment is om goud te kopen.