Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Binnenkort is je barbecue meer waard dan goud

Twee Russische wetenschappers hebben waarschijnlijk een saaie dag op het werk want in hun laboratorium in Manchester spelen ze een spel met plakband en grafiet. Toch krijgt het paar in 2010 daarvoor de Nobelprijs. Met dat ludiek experiment hebben de onderzoekers uit het land van Tetris hét materiaal van de toekomst ondekt.

Wetenschappers dichten heel wat uitzonderlijke eigenschappen toe aan grafeen. Ook al is het uiteindelijke product maar een atoom dik. Daarmee is de stof de eerste die alleen in twee dimensies kan worden beschreven.

Per eenheid gewicht is grafeen 200 keer sterker dan staal. Bovendien is het een uitstekende geleider van warmte en elektriciteit. Dat biedt dus mogelijkheden om andere nieuwe technologieën te ontdekken.

Het mooiste van al is dat grafeen relatief gemakkelijk te maken is. Dat is zeker het geval als je de productie vergelijkt met die van nanotubes, dat ander wondermateriaal. Het enige wat je nodig hebt, zijn een paar rollers en wat plakband.

Het enige probleem dat onderzoekers nog moeten overwinnen is de kostprijs van de productie. In september kostte een gram van de stof nog ergens tussen 100 USD en 1000 USD, afhankelijk van de kwaliteit.

Toch kan het niet te lang duren voor ook dat is opgelost. In Ierland zijn onderzoekers erin geslaagd om de productie op te schroeven met niets meer dan een blender, water en afwasmiddel. In theorie kan dus letterlijk iedereen grafeen maken.

Ondertussen hebben dezelfde mensen een wetenschappelijker en industrieel verantwoorde productiewijze gevonden.

Dat is allemaal leuk maar wat betekent dat concreet voor de belegger? Kunnen investeerders al enige return verwachten?

Het antwoord op de laatste vraag is simpel: nee. Wat de productie van grafeen betreft, bestaan er duizenden start-ups met een meervoud aan patenten waarin beleggers kunnen tekenen. Het is dan de vraag welke het gaat halen en of je als belegger je geld terug gaat zien.

Is het dan interessant om in grafeen te investeren? Dat is een moeilijkere vraag, want er bestaan geen grote publieke ondernemingen die zich exclusief of in grote mate bezighouden met grafeen. De enigen die zich op dat veld bevinden zijn de zogenaamde ‘penny stocks’.

Dat zijn bedrijven wiens aandelen tegen een enorm lage koers handelen, vaak tegen minder dan 1USD . Alleen als je over grote expertise beschikt over grafeen en de bedrijven die er onderzoek naar doen, kan het interessant zijn om toch met geld over de brug te komen.

Voor de meeste andere beleggers geven we dezelfde raad als Warren Buffett: blijf in je ‘circle of competence’. Dat betekent concreet dat je best nog even wacht tot de technologie uit de embryonale fase is gekomen.

Dus alleen op lange termijn is grafeen interessant om te investeren. Voor de meeste beleggers is het speelveld echter nog te chaotisch om slimme beslissingen te maken. Daarom wacht je best nog minstens drie jaar. Dan mogen we de eerste commerciële toepassingen verwachten en is de tijd rijp.

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.