Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Wist je dat….de insiders verkopen?

In een eerder artikel schreef ik dat we pas een noemenswaardige crash van de aandelenmarkten mogen verwachten, zodra de professionals hun stukken hebben verkocht en over hebben gedragen aan de particuliere belegger.

Daarnaast schreef ik in dit artikel over de gevolgen van “aandeleninkoop programma’s” en of deze aandelen daadwerkelijk beter presteren dan de markt. De conclusie dat de aandelen waarbij er sprake is van een aandeleninkoop programma EN insiders die aandelen (bij)kopen, beter presteren dan de markt is een interessante.

Volgens Bloomberg  is de ratio insider buy-sell echter sinds 2000 niet meer zo laag geweest als nu. “En dat is een negatief signaal”, aldus Brad McMillan, CIO bij Commonwealth Financial Network, “en het voorspelt tevens niet veel goeds voor de vooruitzichten van de desbetreffende onderneming”.

Dit terwijl de stock buybacks over het eerste halfjaar van 2014 het op een na drukste halfjaar was sinds de data wordt bijgehouden, met een totale waarde van $275 miljard.

Kortom, het geld van de aandeelhouder is wel goed genoeg om aan te wenden voor een aandeleninkoop, maar zodra de insiders hun eigen geld moeten gebruiken dan zitten ze liever aan de verkoopkant.

Als voorbeeld kunnen we hier CISCO nemen: de onderneming kondigde in november 2013 een stock buyback programma aan van $ 15 miljard. Dan is het toch bijzonder te noemen dat de CFO voor in totaal 120.000 aandelen a $ 25 per stuk (totaal dus $ 3.000.000) aan aandelen heeft verkocht. Nota bene de man die de financiële situatie van de onderneming als beste kan inschatten.

Je zou bijna gaan denken dat een aandeleninkoop niet bedoeld is om waarde voor de aandeelhouder te creëren, maar des te meer dat het als hulpmiddel wordt gebruikt om de Winst per Aandeel (EPS) te verhogen (er staan bij een gelijkblijvende of zelfs dalende winst immers minder aandelen uit, waardoor de EPS stijgt).

En dan is de cirkel rond: de topmanagers worden namelijk afgerekend op o.a. de ontwikkeling van de Winst per Aandeel.

“When you see the entire herd of insiders moving out, that’s a powerful signal. They may be early, but they’re always right.”

 

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.