Een graphic novel voor de massa: te weinig mensen weten hoe geld werkt

Sinds 2008 is het moeilijk om te ontkennen dat de populariteit van Bitcoin steeds meer is gegroeid. Toch weten maar weinig mensen precies hoe de technologie achter de munt werkt. Datzelfde geldt voor het financieel-monetair systeem dat in 2008 ten onder is gegaan.

Dat hebben drie enthousiastelingen uit Spanje op een idee gebracht. Alex Preukschat, José Angel García Ares en Josep Busquet zijn drie bitcoinkenners die vinden dat ze iets moeten doen aan de grote onwetendheid. Om die reden brengen ze in november een graphic novel uit over Bitcoin, getiteld “De jacht naar Satoshi Nakamoto”.

Preukschat heeft naar eigen zeggen altijd een stripverhaal willen maken over geld: “Ik geloof dat een beter begrip van de karakteristieken en functies ervan leidt naar een beter en eerlijkere maatschappij. Bovendien heeft Bitcoin alle elementen in zich om er een spionnenverhaal van te maken en meer interesse te genereren.”

De bedoeling is om mensen te leren hoe het monetair systeem werkt door Bitcoin als voorbeeld te nemen. Toch erkent Preukschat dat het team over een bepaalde drempel moet geraken:

“We hebben altijd geweten dat we te maken hebben met een verscheidenheid binnen het publiek. Aan de ene kant is er de Bitcoingemeenschap wier steun altijd belangrijk is geweest voor ons om de bal aan het rollen te krijgen. Daardoor hebben we bijna 20 000 USD aan crowdfunding binnengehaald. Aan de andere kant is er de mainstream, de stripliefhebber, die hopelijk geïnteresseerd raakt in geld door dit adventurenverhaal over Bitcoin.”

De nood aan duidelijkheid is dan ook heel erg groot volgens Preukschat: “Mensen staan voor de enorme uitdaging om de economie te begrijpen die wordt gedomineerd door obscuriteit en vage concepten. Soms geeft dat anderen de indruk dat de economie alleen maar dient om enkelen beter dan al de rest te doen voelen.”

Preukschat meent dan ook dat Satoshi Nakamoto dé ideale figuur is om het probleem van financiële ignorantie onder het voetlicht te plaatsen: “Wie hij of zij ook is, deze uitvinder heeft het pad geëffend voor gedecentraliseerde technologieën die de wereld hopelijk zullen verbeteren.”

Wie in Preukschats woorden leest dat hij het niet eens is met de manier waarop met geld en de economie wordt omgegaan, heeft gelijk. Meer nog, de groeiende populariteit van bitcoin is voor hem het ultieme bewijs dat als iederéén verantwoordelijk met geld hadden kunnen omspringen, er geen nood zou zijn geweest aan de virtuele munteenheid:

“Het stripverhaal kan daarom inderdaad worden gezien als kritiek op de voorbije gebeurtenissen. We moeten echter ook onze eigen verantwoordelijkheid onder ogen durven zien en dingen in eigen handen nemen om onszelf vooruit te drijven. Geld is uiteindelijk een van de dingen waaraan we moeten werken en die iedereen aangaat.”

De Engels- en Spaanstalige uitgaven van “De jacht naar Satoshi Nakamoto” komen als eerste in november uit. Preukschats ambitie is om het stripverhaal in zoveel mogelijk talen beschikbaar te maken. “Wat België betreft”, zegt hij, “daar hebben we nog geen contacten. Toch dromen we ervan om deel te kunnen zijn van de franco-Belgische (sic) stripwereld en het verhaal in beide landstalen te kunnen uitgeven.”

Ben je geïnteresseerd in Preukschats missie om Bitcoin bekend te maken aan het grote publiek, zal je snel moeten zijn. Met 118% van het gezochte kapitaal verzameld, eindigt de fondsenwerving al op 15 oktober. Op de website van de graphic novel vind je de populaire trailer en meer informatie over hoe je kan bijdragen tot het succesverhaal – in bitcoin natuurlijk, of wat dacht je?

 

Bron: eigen berichtgeving