Aandelen: neem nu maatregelen zodat je het verleden niet nog een keer moet meemaken

Twee maanden geleden heeft MarketWatch iedereen gewaarschuwd voor een correctie van 20%:”Nu wijst alles in de richting van een daling van 30%.” De website meent dat de groeiende volatiliteit nog maar het begin is:”De dalingen van meer dan 10% die we hebben gezien op Russell 2000-index en de Nasdas Composite doet zich voor in een meerderheid van de markten.”

Voorlopig hebben zowel de Dow Jones als S&P 500 zich nog relatief recht weten te houden. Toch is het nog maar een kwestie van tijd voor ook zij een eerste keer struikelen. De Cook Cumulative Tick Indicator (CCT) wijst dan ook op de grootste divergentie sinds sinds 1986:”Sinds de zomer is de roep om te verkopen steeds luider gaan klinken en bevinden we ons in een correctiezone van 30%.”

Bovendien wijst diezelfde indicator op een ander probleem: het volume in verhandelde aandelen neemt zienderogen af. Dat gebeurt trouwens niet alleen niet één enkele sector maar is juist industrie onafhankelijk: “In alle sectoren van NYSE-aandelen is het duidelijk dat de activiteit aan het dalen is.”

Fondsbeheerders hebben daarnaast duidelijk minder zin om grote hoeveelheden effecten aan te kopen. In het andere geval zou dat wijzen op een “gezonde stierenmarkt” maar dat is momenteel niet het geval.

De CCT duidt er ten slotte op dat de markt aan het verzuren is: voorlopig zijn er nog prijsstijgingen merkbaar maar die situatie kan wel eens snel omkeren:”De grootste divergenties waren in 1987, 2000 en 2007. De huidige markt bezit alle voortekenen. Wees daarom defensief.”

Het besluit luidt dat de correctie van 30% er wel degelijk aankomt:”Zij die het verleden negeren, zijn gedoemd om het te herhalen.”

bron: MarketWatch