Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Terug naar de goudstandaard in Zwitserland?

Zwitserland was het laatste land dat de goudstandaard opgaf. In de periode 1936-2000 was de Zwitserse frank steeds gedekt door 40% goud.

Daarna stond ook Zwitserland aan de verkoopzijde.

De SNB (Swiss National Bank) kwam tot het briljante inzicht dat de helft van de goudreserves -op dat moment 2.590 ton- niet meer nodig waren voor monetaire doeleinden.

Deze reserves werden in de jaren nadien verkocht op de markt.

Tegen bodemprijzen.

De goudverkopen leverden Zwitserland CHF 21,1 miljard op.

Daarbij liet men echter CHF 26 miljard op tafel liggen. (en dat bedrag is NA drie jaar dalende goudkoersen!)

Zwitersland was het laatste land dat de goudstandaard opgaf, maar misschien wordt het ook weer het eerste land dat de goudstandaard invoert?

Eind deze maand is er namelijk een referendum gepland waarbij men de SNB wil dwingen om 20% van de reserves aan te houden in goud.

Indien succesvol moet de SNB de komende jaren voor 1.783 ton aan goud kopen.

En tegelijkertijd zal waarschijnlijk ook de koppeling met de euro worden opgegeven.

De Zwiterse frank zou daarna één van de aantrekkelijkste munten van de wereld worden.

Alle andere valuta’s zijn gedekt door niets, maar wie de frank koopt weet dat er serieus wat goud aanwezig is om de waarde te ondersteunen.

Of het referendum succesvol zal blijken, is op dit moment niet duidelijk. Volgens een recente poll is 44% “voor”.

Werk aan de winkel voor het “ja-kamp”.

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.