Lage olieprijs is geheime deal van Amerika om als superpower langer in het zadel te blijven

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in september een geheime deal gesloten mat koning Abdullah van Saoedi-Arabië. Zo meldde The Guardian.  De deal bestond erin om de olieprijs sterk te verlagen.

Saoedi-Arabië moet de markt overspoelen met goedkope olie om zo de olieprijs substantieel te verlagen. Dat is nu wel gelukt.

Normaal zou je verwachten dat de prijs omhoog zou gaan door de geopolitieke spanningen met IS en Irak. De deal heeft er echter voor gezorgd dat de prijs is gehalveerd.

Olie noteerde in de zomer nog $105 en is nu gedaald tot $57. olie

De reden van de deal is dat Amerika zijn rol als superpower met de dollar als wereldreservemunt wil vrijwaren. Daarom wordt olie gebruikt om Rusland op de knieën te krijgen.

De dreiging van de opkomende landen uit Azië als concurrent voor de wereldreservemunt is hier de drijfveer. Kijken we naar de recente val van de Russische roebel lijkt men wel in dat opzet te slagen.roebel

Het gevaar van een te lage olieprijs voor de wereldeconomie en de financiële markten is ook voor het Westen niet te onderschatten. Oliebedrijven hebben door het beleid van de centrale banken goedkoop geld kunnen lenen. Meestal gebeurde dat via hoogrentende rommelobligaties.

De leningen zijn aangegaan wanneer oliereserves nog tegen een hoge prijs werden gewaardeerd. Het zijn dan ook de bewezen oliereserves die gewoonlijk dienen als onderpand. Jan en Mieke, iedereen heeft makkelijk geld kunnen lenen via de stimulus van de centrale banken.

Dat is altijd met het idee gebeurd dat de centrale banken wel zouden interveniëren, mochten banken in de problemen komen. Op dit moment is de Federal Reserve echter nergens te bespeuren.

Door het lage onderpand en de lage olieprijs is de kans groot dat veel bedrijven hun leningen niet zullen kunnen afbetalen. En, is het de vraag of ze wel nieuwe financieringen kunnen krijgen.

Deze wanbetalingen zullen de financiële markten, met de banken op de eerste plaats, infecteren. Hoe lang nog zal de olieprijs op dit lage niveau blijven?

Amerika geniet op dit moment van een uitzonderlijk hoge levensstandaard als gevolg van het feit dat de rest van de wereld dollarschulden aanhoudt als reserve.

Daardoor kan de Amerikaanse bevolking én de overheid heel goedkoop geld lenen. Dat moet koste wat kost in stand gehouden worden. Oorlogen worden niet alleen met munitie gevoerd.

Financiële oorlogen kunnen zeker zo krachtig zijn en treffen hele bevolkingsgroepen.

Currency Wars ten top.

Bron: Counterpunch