Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Als Samaras verliest, is het heibel. Als hij wint, blijft het onrustig. Hoe moet het verder met Griekenland?

Dat Griekenland problemen heeft, weten we al veel langer. Premier Antonis Samaras is bereid om de nationale verkiezingen volgend jaar al te houden, in plaats van 2016. In ruil daarvoor moet het Griekse parlement wel zijn presidentskandidaat oud-eurocommissaris Stavros Dimas steunen.

Al is het maar de vraag of Samaras iemand bereid ziet om de deal te aanvaarden. Slechts 150 van de 300 parlementsleden zien graten in het voorstel. Daarmee komt de eerste minister 30 zitjes tekort om zijn idee waarheid te zien worden.

Beide uiteinden van het politieke spectrum, de linkse Syriza en de extreemrechtse Gouden Dageraad, vormen een bedreiging voor de Griekse regering. Volgens recente peilingen zou Syriza de leiding hebben overgenomen van Samaras met de nationalistische Dageraad-jongens als de tweede populairste populisten.

Als Samaras en Dimas er niet in slagen om 180 parlementariërs te overtuigen, moeten de verkiezingen nóg sneller worden gehouden. In zo’n scenario roepen uiterst links en uiterst rechts zich uit tot overwinnaars.

Je mag er dan ook van uitgaan dat de politieke ruzies die nu lelijk huishouden in Griekenland klein bier zijn, vergeleken met de chaos die er zal ontstaan wanneer gematigde(re) partijen buitenspel worden gezet.

Hoe moeilijk het ook voor te stellen is dat beide polaire partijen een coalitie zouden vormen, is er wel slechts een mogelijke uitkomst als de verkiezingen té vroeg zouden doorgaan: Europa zal de schuld dragen voor de torenhoge werkloosheid, de overheidsbesparingen en het flagrante gebrek aan basisvoorzieningen.

Zowel Syriza als Gouden Dageraad zijn namelijk uitermate eurosceptisch. Wie in dit hypothetisch geval ook zou winnen, er zal sowieso een kaakslag volgen voor de Europese Unie (EU) en de euro; veel Grieken zien in Europa – en de Trojka, bij wijze van uitbreiding – de schuldige voor hun financiële problemen. Beide partijen zullen er dan ook alles aan doen om de afspraken met de EU en het Internationale Monetaire Fonds (IMF) op te blazen.

Het is dus duidelijk waarom investeerders bijzonder onrustig hebben gereageerd vorige week. Want, mocht Syriza winnen dan hebben zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Europese Commissie (EC) gesteld dat Griekenland wordt afgesneden van alle financiële hulplijnen. Al beweert de linkse partij dat het gerucht is begonnen bij Samaras zelf die geen gezichtsverlies wil lijden.

In ieder geval zal de Europese economie en vooral de euro nog meer te lijden hebben als de onzekerheid blijft voortduren.

Wat als Samaras geen geldige meerderheid vindt? Wat als Syriza de vervroegde verkiezingen wint? Wat als Gouden Dageraad – onverwacht – als winnaar uit de bus komt?

Zo zijn er nog meer vragen die beleggers zich stellen en die hen ’s nachts wakkerhoudt. Want, wie wil in zo’n klimaat nog in Griekenland beleggen?

Bovendien zijn er stemmen die zich afvragen hoe een eurosceptische partij, eender welke partij, een einde kan maken aan de afspraken met de Trojka en zich nog een lid kan noemen van de Europese Monetaire Unie. De vraag is dus waarom Griekenland dan de euro als munt zou blijven aanhouden als het land niet eens is met de veelvuldige besparingen die verschillende landen het hebben opgelegd.

Dat zet natuurlijk niet alleen de deur open voor de al langer genoemde Grexit uit de eurozone maar kan op zich ook een precedent vormen voor alle andere landen die problemen kennen. Voor je het weet, zit je met het einde van de Europese gedeelde valuta en met een terugkeer naar de nationale munteenheden.

Het is alleszins ironisch dat op de geboorteplek van de democratie het proces zoveel problemen kent en zoveel problemen kan veroorzaken in de rest van Europa. Als Samaras het lukt om zijn presidentskandidaat te doen winnen, blijft Griekenland geplaagd door financiële en politieke onzekerheid. Als hij verliest, weet niemand hoe het verlamde politieke systeem terug in beweging kan worden gebracht.

bron:

The Guardian, Greece’s radical left could kill off austerity in the EU, 22/12/2014

The Guardian, Greek PM offers early elections in return for support for candidate, 22/12/2014

Channel 4, Greece: could election of far left herald wider change in Europe, 17/12/2014

The Economist, Samaras’s gamble, 13/12/2014

 

 

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.