Tien jaar geleden trok N-VA met vrachtwagens naar Wallonië, vandaag doet Vlaams Belang dat

Tien jaar geleden, toen de N-VA nog een klein partijtje was, reden Bart De Wever en de zijnen met vrachtwagens naar de scheepslift van Strépy. De partij klaagde hiermee de transfers naar Wallonië aan. Vandaag, dag op dag een decennium geleden, doet Vlaams Belang hetzelfde. Er is in al die tijd geen zier veranderd.

Het Centrumkanaal, met bijhorende scheepslift in Strépy-Thieu, raakte doorheen de tijd bekend als een schoolvoorbeeld van wafelijzerpolitiek. Nutteloze werken in Wallonië die met Federaal (lees: vooral Vlaams geld) betaald werden. Bart De Wever trok destijds fel van leer tegen de miljarden die ieder jaar vloeiden naar Franstalig België.

Het is bijzonder zuur voor de N-VA om vast te stellen dat de geldstroom enkel is toegenomen. De partij die de transfers, samen met het Vlaams Blok/Belang, aanklaagde, verandert er zelf weinig tot niks aan, nu ze in de Federale Regering zit.

Het Vlaams Belang trok op dinsdag met 16 miljard aan (valse) bankbiljetten naar Strépy. Dat is vier miljard meer dan bij de N-VA-actie destijds. Een mooie metafoor om aan te geven dat de transfers in dit land alleen zijn toegenomen.

De 16 miljard euro waar Vlaams Belang op doelt klopt, wanneer de staatsschuld en rentelasten van de schuld in rekening worden genomen. Remi Vermeiren, voormalig CEO van KBC, stelde in 2014 al vast dat Wallonië bijna volledig verantwoordelijk is voor de opbouw van de staatsschuld via tekorten.

Studiecentrum VIVES, van de KU Leuven, komt tot gelijksoortige cijfers voor wat betreft de solidariteit van Vlaanderen met Wallonië.

Barbara Pas, onder-voorzitster van Vlaams Belang, stelde aan de scheepslift van Strépy vast dat “transfers eindig moeten zijn”. En, dat zijn ze in België net niet. Ook niet met N-VA in deze Federale en tien jaar lang N-VA in de Vlaamse Regering.