Bundesbank verliest vertrouwen in de euro

De Bundesbank, de Duitse centrale bank, heeft vandaag voor wat beroering gezorgd. Volgens The Economic Times hebben de Duitsers weer wat goud teruggehaald vanuit het buitenland.

Vorig jaar zou het gaan om maar liefst 120 ton. Passen we de huidige prijzen toe dan is er een waarde van meer dan 4 miljard EUR mee gemoeid!

En, dat is nog maar een peulschil vergeleken met de hoeveelheid goud dat nog in buitenlandse banken is opgeslagen. Dat wil zeggen dat er nog ongeveer 77,6 miljard EUR aan Duits goud in handen is van de Federal Reserve, de Franse Banque de France en Britse Bank of England.

Het plan van de Bundesbank houdt in dat er tegen 2020 674 ton goud gerepatrieerd wordt. Dat houdt – uiteraard – heel wat veiligheidsrisico’s in.

Verder beweert Economic Times dat Duitsland al bijna een kwart van de doelstelling heeft gehaald.

Bestuursleden van de Bundesbank hebben er trouwens  op aangedrongen om het goud sneller naar huis te halen. Berlijn zou zich immers steeds meer zorgen maken om de stabiliteit en de dalende koers van de euro. Vooral de laatste crisis zou alles in een stroomversnelling hebben gebracht.

Zo zie je maar. Zelfs centrale banken proberen hun vermogen veilig te stellen met goud.

bron: The Economic Times