Brussel spelt Vlaanderen de les

Volgens Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel hebben Vlaanderen en Wallonië hun financiële perikelen vooral aan zichzelf te danken. De twee gewesten hebben respectievelijk een schuld van 800 miljoen EUR en 1 miljard EUR. En, het zal bijzonder moeilijk (lees: pijnlijk en gênant) om die putten nog gedempt te krijgen.

Vreemd eigenlijk, want nog in september heeft de toen kersverse minister-president Geert Bourgeois met veel bombarderie een begroting in evenwicht gepresenteerd voor 2015.

Nu, toegegeven, de cijfers waarover Vanhengel spreekt dateren nog voor regering-Bourgeois maar van de regering dáárvoor. Gek dat geen enkele regeringspartij het toen in zijn hoofd heeft gehaald om de cijfers te dubbelchecken of vast te stellen dat de zogenaamde Publiek-Private-Samenwerkingen, of PPS-constructies, niet door Europa zouden worden goedgekeurd.

Daardoor heeft Vlaanderen miljarden buiten de begroting weten te houden en een begroting in evenwicht weten voor te stellen.

Het zou goed zijn geweest mochten de vorige  en de huidige minister-presidenten daaruit lessen trekken in plaats van oeverloos te palaveren met Europa over een goedkeuring van de fiscale trucjes die er toch nooit zal komen.

Is het niet beschamend dat geen enkele regering buiten de Brusselse zijn zaakjes in orde heeft?

bron: Knack, Het Laatste Nieuws (22/09/2014)