Pensioenhervorming: Walen hebben schuim op de lippen van woede

Sinds N-VA in de federale regering huist, heeft de partij haar communautaire eisen helemaal over boord gegooid. De partij zwijgt dan ook zedig over het communautaire conflict dat er zit aan te komen, naar aanleiding van het pensioenakkoord.

Vooral de Waalse partijen en de (Franstalige) vakbondslui zien het laten uitdoven van brugpensioen namelijk niet zitten.

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, voorspelde zondag al op VRT Radio1 dat er een conflict tussen Noord en Zuid zat aan te komen. Vlaanderen zet immers veel meer in op activering van werklozen dan Wallonië en Brussel, zo stelde hij.

Van Grieken kan wel eens gelijk krijgen wanneer hij zegt dat Vlamingen de dupe worden van dit akkoord. Jan Denys, arbeidsmarktexpert bij Randstad, liet namelijk bij het VRT-journaal zich ook al ontvallen dat vooral in Wallonië er veel minder ouderen worden opgetrommeld voor het opnemen van een nieuwe baan.

Bedoeling van het pensioenakkoord is net om bruggepensioneerden onder andere meer te gaan begeleiden en op te volgen. Ze moeten als het ware stand by blijven voor een nieuwe betrekking.

Als dit in de Zuidelijke deelstaat dode letter blijft, zal de werkloosheid daar veel hoger blijven liggen. Met als gevolg dat Vlaanderen, via de sociale zekerheid, deze werkloosheidsuitkeringen mag bijpassen.

De Vlaming zal dus én langer moeten werken én luilekkerland in Wallonië mee in stand moeten houden. N-VA weet dit, alleen ze zwijgen er zedig over.

Carl Devos, professor in de politieke wetenschappen, stelde in DeMorgen maandag nog dat België de N-VA meer verandert dan dat de N-VA België verandert. Een juiste analyse?