Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

106 miljard dollar! Dat is de Griekse vloot waard

Sinds de crisis verloor de Griekse economie zowat 25% van haar BBP. Toch is één sector, de Griekse scheepsindustrie, volgens Bloomberg opvallend ongeschonden uit de crisis gekomen.

De Griekse economie vertegenwoordigt slechts 0,4% van de wereldeconomie. Toch beschikken de Grieken over de meest waardevolle vloot ter wereld. Deze is bijna 106 miljard dollar waard, en omvat 23% van de globale vloot.

Ter vergelijking. Japan staat op plaats twee met bijna 90 miljard dollar. China bekleedt de derde plaats met bijna 71 miljard dollar.

De gehele Griekse vloot is momenteel in handen van enkele Griekse scheepvaart-tycoons. De belangrijkste onder hen is John Angelicoussis, met een netto vermogen van 2,4 miljard dollar en een vloot van 96 schepen.

Het is opvallend dat de Griekse scheepsindustrie niet geleden heeft onder de Griekse crisis. Toch is dit niet meer dan logisch. De internationale scheepvaart is veel onderheviger aan de wereldwijde conjunctuur dan aan de Griekse conjunctuur op zich. Het spreekt ook voor zich dat de vraag naar transport van Australië naar China niet afhankelijk is van de prestaties van de Griekse economie.

Daarenboven is het bijna onmogelijk voor de Griekse overheid om de scheepsindustrie mee voor de crisis te laten opdraaien. De sector is immers zo geglobaliseerd dat het voor de maatschappijen een fluitje van een cent is om naar pakweg Londen te verhuizen.

De gewone Griek is best gefrustreerd, maar toch pragmatisch, beseffend dat er nu eenmaal niets aan te doen valt. Zelfs Syriza heeft nog geen verhoging van de belastingen in de sector aangekondigd. Dat op zich zegt genoeg…

 

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.