Op of tegen de top

 

Terwijl China regelmatig rooskleurige cijfers kan voorleggen (bijna 50% exportgroei in februari 2015 ten opzichte van februari 2014), is de wereldeconomie toch vooral deprimerend.

Net als Europa kampen ze met een zwakke binnenlandse vraag. Te rijk en te arm blijkt niet goed.
In de Verenigde Staten knelt hetzelfde schoentje. En ook in Europa weten ze er alles van.

Ooit stopt het consumeren. Dat kan sneller zijn dan verwacht.

Je kan producenten moeilijk vragen hun producten gratis of goedkoper op de markt te brengen. De enige oplossing is dan het geld goedkoper makn. Zo geschiedde, in Japan, De V.S., de hele Europese Unie, vandaag volgde zelfs Korea. Meer dan 20 centrale banken van zeer uiteenlopende landen voorkwamen op die manier deflatie. Deflatie linkt men met stilstand.
China knipte vorig jaar zelf in haar rente. Ondanks dat niemand het dacht, werden zelfs olie en grondstoffen terug goedkoper.

Een gezin kan maar één computer hebben. Een bedrijf, als het er dan nog is, kan haar pc’s maar om de drie jaar vervangen. Maar als ze nog niet aan vervanging toe zijn, wordt dit een interessante besparing.
Toen de crisis zich verschoof naar de auto-industrie, kochten we massaal een wagen. Recent kochten we allen een tablet, regelmatig vervangen we onze gsm. Maar slechts weinigen doen dat elk jaar.

Daarbij slorpen onze basisvoorzieningen dermate veel geld op, dat we de vinger verder op de knip houden.
Water zal bv. tot maar liefst één vijfde meer kosten in 2015. Elektriciteit zal ongeveer met een kwart duurder worden.
Deze getallen zullen het modale gezin ongetwijfeld angst inboezemen.

Bedenk daarbij dat prijzen van verzekeringen en pakweg voeding steeds klimmen. Gezondheidszorg zit niet te vergeten in dezelfde lijn. We worden met z’n allen steeds ouder. De medische wereld kan bovendien meer mensen helpen. Het gevolg is dat we tevens in toenemende mate afhankelijker worden van externe zorg. In handen, hulpmiddelen of medicijnen.

Er zijn dan misschien nog wel mensen met geld. Maar dat zit slecht verspreidt. 25% kan een onverwachte kost gelijk aan zijn maandinkomen niet betalen!
Het besef begint stilaan te komen dat in deze omstandigheden de positieve beurscijfers niet kunnen blijven duren…

Bronnen:

China Daily
RTL
Hbvl
Standaard
Netto
Bloomberg