Vandaag zal blijken wie de echte clowns zijn

Het zal je maar overkomen. Dan heb je eindelijk na een belachelijk lange tijd een nieuw huis of hoofdkwartier gebouwd, komen enkele clowns vandaag het openingsfeestje verstoren. Ja, inderdaad, clowns…

De Europese Centrale Bank (ECB) wijdt het nieuwe gebouw in en dat zou niet naar de zin zijn van 10 000 als clown geklede actievoerders, meent Bloomberg. Daarbij zouden vooral antibesparingsgroeperingen aanwezig zijn en organisaties die zich associëren met Griekenland.

Dat het protest niet zo geweldloos verloopt als gedacht, blijkt uit het voorlopige resultaat: voertuigen, waaronder één van de politie, zijn in brand gestoken, actie, de politie zou traangas hebben gebruikt, stenen zijn gegooid…

Er is heel wat  gebeurd; zoveel zelfs dat de agenten het centrum hebben afgesloten:”(…) er is een spoor van vernietiging achtergelaten (…)”

Het is natuurlijk duidelijk waarom er nu zoveel geweld te bespeuren valt in de Duitse stad. Niet zo lang geleden is de centrale bank begonnen met het opkopen van schulden, een controversiële daad die beter bekend is onder quantitative easing of QE.

Volgens de actievoerders ligt de schuld voor de torenhoge werkloosheid en de regerende recessie in de eurozone bij ECB-voorzitter Mario Draghi en bondskanselier Angela Merkel.

Werner Renz, een vertegenwoordiger van de protestgroep Attac – what’s in a name – is het duidelijk niet eens met de gang van zaken:”In het verleden hebben we geprotesteerd tegen de redding van de Europese banken. De focus van onze protesten dit jaar is Griekenland. We hebben meer Athene in Europa nodig en minder van Berlijn. (…)”

Een medemilitante ziet dan weer QE als de baarlijke duivel:”Het monetaire beleid dient vooral de financiële markten en de rijken. Het geld wordt niet in de reële economie gebruikt als investering.”

Daar valt weinig op te zeggen, natuurlijk. Of, hoe langer de ECB koppig vasthoudt aan de uitgestippelde koers, hoe meer clowns we gaan kunnen zien buiten het circus.

bron: Bloomberg