Bereidt Buffett zich voor op hyperinflatie? Jim Rickards denkt van wel!

Jim Rickards, expert wat betreft valuta en auteurs van de bestseller “Currency wars”, heeft Warren Buffett in het vizier. Volgens hem is buffet zich aan het voorbereiden op een periode van hoge inflatie. Verschillende van zijn acties laten dit blijken.

Volgens Rickards lijkt het wel of Buffett Hugo Stinnes imiteert. Stinnes was een industrieel in het Duitsland van de Weimarrepubliek. Terwijl bijna iedereen al zijn geld verloor door de hyperinflatie van de jaren ’30, kwam Stinnes eens zo rijk uit deze crisis.

Zijn strategie? Geld lenen en dit investeren in “hard assets”, dingen die niet kunnen bijgedrukt worden. Stinnes kocht verschillende steenkoolmijnen en een scheepvaartbedrijf.

Hij diversifieerde ook internationaal en eens de hyperinflatie toesloeg kon hij zijn leningen goedkoop afbetalen met de winsten uit het buitenland.

Buffett lijkt hetzelfde pad te volgen. In 2009 kocht ook hij een transportfirma: Burlington Northern Santa Fe Railroad. Een harde asset die naast kilometers treinsporen ook mijnrechten bezit. Daarnaast investeerde Buffett in de energiesector in de vorm van het Canadese Suncor.

Rickards merkt ook op dat sinds de crisis van 2008, Buffett ook massa’s geld in de financiële sector heeft geïnvesteerd. Al deze instellingen zijn veel meer geld verschuldigd dan ze in kas hebben. Als hyperinflatie een realiteit wordt worden de schulden van deze instellingen gemakkelijk weggevaagd.

En: waar Buffet vroeger zwoor bij Amerikaanse bedrijven, is hij recent beginnen diversifiëren. Hij heeft grote aankopen gedaan in China en andere landen, waarvan de winsten belastingvrij kunnen groeien.

Buffett is dus perfect gepositioneerd voor als het misloopt. Bovendien kan hij als zijn strategie werkt in de volgende crisis goedkoop zijn concurrenten opkopen.

En u? Hoe zou u het doen als morgen het inflatiespook aan de deur klopt?

Bron: Casey Research