Grieks vertrek uit eurozone nu onvermijdelijk

Gisteren stemde ruim 61% van de Grieken ‘nee’ tegen de besparingsplannen van de Trojka. Over alle regio’s komt het ‘nee’ kamp als grote winnaar uit de bus. Wat betekent dit nu voor de komende dagen? Is een Grieks vertrek uit de eurozone nu nog te stoppen?

JPMorgan Chase & Co economen denken dat een Grexit nu meer waarschijnlijk is dan dat het land zou aanblijven als euroland. Dit nadat gisteren de Griekse bevolking zich duidelijk tegen de hervormingen en besparingen heeft gekant. Die besparingen en hervormingen zijn broodnodig indien Griekenland nog internationale hulp zou kunnen krijgen.

“Hoewel de situatie op dit moment nog zeer onzeker is, lijkt een Grieks vertrek uit de eurozone nu waarschijnlijker dan ooit,” althans Malcolm Barr, econoom bij JPMorgan.

Analisten zijn nu volop bezig met de kansen opnieuw in te schatten of de Griekse bevolking binnenkort een andere munt zal gebruiken dan de euro. Nu Griekse banken zonder euro’s komen te zitten en de ECB haar noodkredieten heeft gestaakt, heeft Griekenland, volgens Barr geen week meer de tijd om nog tot een deal te komen met haar schuldeisers.

“Er zal de verleiding zijn om een nieuw referendum te organiseren, deze keer met de vraag of het volk een verder verblijf in de eurozone wel wil. Verder zal Griekenland al volop onderzoek doen naar een nieuwe munt,” voegde Malcolm Barr daar nog aan toe.

Een adviesbureau in Londen, genaamd Teneo Intelligence schat de kans op een Grexit in op 75% terwijl adviesbureaus in Washington, zoals Evercore ISI die kans inschatten op ‘slechts’ 67%.

Bij een verlating van de eurozone zou de besmetting het meeste schade berokkenen aan zwakkere eurolanden zoals Spanje, Portugal en Italië. Sterkere eurolanden zouden hier minder last van ondervinden. Zo ook België, volgens Belgisch minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

Hoofdeconoom bij Berenberg Bank Holger Schmieding benadrukte dat Griekenland nog niet op automatische piloot van de eurozone wegvliegt maar dat de uitslag van dit referendum het wel nog moeilijker maakt om het Grexit-lot te vermijden.

De tijd voor Griekenland om de koffers te pakken lijkt nu echt aangebroken. Hoewel ze op ramkoers liggen met een Grexit, zal veel afhangen van hoe Grieks premier Alexis Tsipras morgen met de schuldeisers zal onderhandelen. Hij noemde deze dag alvast een dag waarin geschiedenis werd geschreven. Wij vragen ons ten zeerste af of wij en de Griekse bevolking deze dag later graag zullen willen herdenken!

 

Bronnen: Bloomberg, Trends, De Tijd

Foto: Chaniapost