Wat brengt de rest van 2015?

John Bilton, global head of multi-asset strategy bij J.P. Morgan Asset Management, vertelt wat de opportuniteiten en gevaren zijn voor de rest van dit jaar. Welke zaken moeten we in het oog houden? Hoe ziet de beleggingsportefeuille er nu best uit volgens de analist?

Belangrijke zaken die de gemoederen al even verhitten zijn de Griekse schuldenkwestie, de volatiliteit op de Chinese aandelenmarkten en uiteraard het beleid van de centrale banken. Het zijn alweer deze drie die van het grootste belang zullen zijn in de komende maanden.

De Griekse crisis lijkt voorlopig controleerbaar dankzij een akkoord tussen Griekenland en de schuldeisers. Waarschijnlijk kan Griekenland binnenkort beroep doen op een nieuw, omvangrijk steunpakket.

Volgens John Bilton zijn Chinese aandelen zwaar afgestraft en kondigen er zich stilaan koopopportuniteiten aan. De regering doet er alles aan om de neergang van de beurs te staken. Voorlopig slagen deze maatregelen er maar beperkt in om de markten weer te stabiliseren. De Chinezen hebben echter nog heel wat achter de hand, indien nodig. J.P. Morgan kijkt echter nog even de kat uit de boom en blijft voorlopig onderwogen, net als voor de andere opkomende markten.

De Federal Reserve kondigt naar alle waarschijnlijkheid dit jaar nog een renteverhoging aan. Janet Yellen suggereerde dit al meermaals. Volgens haar is de Amerikaanse economie sterk genoeg om deze stap te rechtvaardigen. De beleggingsstrateeg Bilton denkt dat dit voor enige volatiliteit kan zorgen maar mits goede groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie is er zeker geen groot probleem.

Aandelen blijven de voorkeur genieten boven obligaties, en dan vooral die van Amerikaanse en Europese ondernemingen. De Europese bedrijven zullen profiteren van de groeiende winsten, de goedkope euro, het vertrouwen in de Eurozone en het beleid van de ECB. In Amerika zijn de winstverwachtingen niet al te hoog… maar dan kunnen er wel positieve verrassingen uit de bus komen.

John Bilton blijft verder licht overwogen in langlopende Amerikaanse staatsobligaties, de Amerikaanse dollar en Japanse aandelen.

Onderwogen is de bank in kortlopende Amerikaanse staatsleningen, de euro, de Britse pond, grondstoffen en cash.

 

bron : http://www.beursduivel.be

foto : http://www.beterbekeken.be