Meerderheid Catalonië stemt voor onafhankelijkheid, enorm probleem voor Spanje / Europa

Waar Spanje het de laatste jaren behoorlijk moeilijk had op de financiële markten door de wereldwijde financiële crisis lijkt de echte struikelblok er de komende jaren pas aan te komen. Namelijk het risico op een afscheuring van één van zijn rijkste regio’s Catalonië.

Met het tellen van het grootste deel van de stemmen lijkt het erop dat de pro-onafhankelijke partijen een meerderheid van de zetels binnen haalt in de regionale verkiezingen. Aangezien een (bindend) referendum verboden is door de Spaanse overheid spanden de diverse regionale partijen samen met de belofte om bij een meerderheid van de stemmen de onafhankelijkheid van Catalonië voor te bereiden.

Met een zeer hoge opkomst van maar liefst 77% lijkt het duidelijk dat de Spaanse overheid met een almaar groter wordend probleem zit. Met een bevolkingsaantal van circa 7,5 miljoen inwoners op een totaal van 47 miljoen Spanjaarden tekent Catalonië voor ongeveer 16% van het inwoners aantal. In het Spaanse BNP telt deze rijke regio echter mee voor 19% van het BNP.

Door het hardnekkig weigeren van de Spaanse overheid en het zelfs onderdrukken van de eigen cultuur is in de loop der jaren net teweeg gebracht wat men altijd heeft willen vermijden, namelijk het risico op een eenzijdige afscheiding van het Spaanse vasteland. Na het vorig referendum liet Madrid verstaan dat zelfs een militair ingrijpen niet kan worden uitgesloten indien deze plannen zouden werkelijkheid worden.

Het grootste probleem voor Madrid is echter dat een mogelijke afscheuring ook andere regio’s op  gedachten kan brengen zoals de Baskische gebieden. Deze zou quasi niet tegen te houden zijn indien Catalonië onafhankelijk zou worden.

cat1

Met Barcelona als hoofdstad en gelegen aan de Middellandse zee ligt deze regio diep in de Europese Unie. Het is dan ook de bedoeling van deze pro-onafhankelijke partijen om lid te blijven van de Euro en de Europese Unie. Het is echter de vraag wat de stelling van Europa hierin zal worden nu dit onmogelijke scenario zonet werkelijkheid lijkt te worden. Onder andere Duitsland liet in het verleden weten dat men zijn veto zou gebruiken bij een eventuele toetreding.

Op financieel gebied zou Spanje in zeer slecht vaarwater komen indien deze regio uit het Spanje stap. Bij een eventuele vechtscheiding zouden de gevolgen eenvoudigweg desastreus worden. Net dit is een scenario wat ten alle koste te vermijden is.

Voor Europa zou de onafhankelijkheid van deze regio hetzelfde zijn als het openen van de doos van Pandora. Met Catalonië als mogelijk voorbeeld zou het voor Schotland niet lang meer duren eer ook deze regio zichzelf onafhankelijk zou verklaren.

Waar Catalonië wel degelijk op eigen benen kan staan zou dit voor Schotland of het Baskenland moeilijker zijn. De top 3 met het meeste risico op onafhankelijkheid (en pro-Europees zijn)  bevat echter nog een verrassende derde regio, namelijk Vlaanderen. Met NVA, Vlaams Belang en de Vlaamse vleugels van de andere partijen wordt ook onze regio als risico bekeken. Net door de zeer grote welvarendheid in Vlaanderen zou deze regio nog het meeste kans op overleven geven.

Het lijkt echter duidelijk dat Catalonië nog vele stappen te gaan heeft vooraleer het daadwerkelijk een nieuwe Europese staat zal zijn.

Bronnen:

http://www.Wikipedia.org

http://deredactie.be

http://www.bloomberg.com