Duitsland moet duizenden windmolens afbreken

Duitsland is altijd een voorloper geweest wat betreft hernieuwbare energie. De miljarden aan subsidies die de sector heeft ontvangen maakt dat het land vol staat met windmolens, zonnepanelen en zonneboilers. Maar al die groene bouwwoede eist nu zijn tol.

Het land begon in de jaren ’90 overal windmolens neer te planten en nu telt Duitsland 25.000 windturbines. Helaas zijn vele van deze constructies zo oud dat ze niet meer rendabel zijn.

Het probleem is niet dat ze niet meer functioneren, of uit elkaar vallen. Ze kunnen gemakkelijk gerepareerd worden.

Problematischer is dat de elektriciteit die een windturbine na haar 20ste verjaardag genereert niet meer gesubsidieerd wordt. Het ‘gegarandeerd tarief’ voor windenergie valt weg en de windmolens kosten meer dan ze opbrengen.

Dat groene energie nog een hele weg af te leggen heeft voor het rendabel is vergeten de politiek correcte media. Één ding waar bijna nooit rekening mee gehouden wordt is bijvoorbeeld de recyclagekost.

Een windmolen afbreken om een nieuwe te bouwen is namelijk geen sinecure. Je hebt minstens twee kranen nodig van 150 ton elk om het hele ding uit elkaar te vijzen.

De hele operatie kost dan ook handenvol geld. Maar geen probleem, je kan er zeker van zijn dat men wel een manier vindt om de klant of belastingbetaler daarvoor te laten betalen.

Voor windmolens op zee is de rekening nog meer gepeperd. Hier heb je namelijk ook nog schepen nodig om alles terug aan land te brengen. Dat belooft voor die groene energie-eilandjes voor de Belgische kust!

In Schotland schat men dat er tegen 2034 een totaal van 225.000 ton wieken zullen gerecycleerd moeten worden. En dat is nog maar alleen in Schotland… en het zijn nog maar enkel de wieken!

Het zijn allemaal problemen waar men geen rekening mee gehouden heeft toen men ons belastinggeld voor groene energie gebruikte. Helaas gaat deze verspilling onverhoopt verder.

En waarom? Als groene energie opwekken rendabel is zal men het ook wel doen zonder subsidies en groenstroomcertificaten, niet?

Maar politiekers hebben geen geduld om te wachten tot de technologie rijp is. Ze willen zo veel mogelijk van uw geld zo snel mogelijk uitgeven…

Bron: ZH