Huizenprijzen dalen in Vlaanderen, stijgen in Nederland

Sinds begin van dit jaar zijn er heel wat analisten die een daling van de huizenmarkten in België voorspellen. Zo’n vaart zal het blijkbaar niet lopen. Al is er wel een stabilisatie merkbaar. Dit in tegenstelling tot Nederland.

De rating agent Standard&Poor’s ging begin 2015 nog uit van een daling van de huizenprijzen met zo’n 3,5 procent. Voor volgend jaar gaat S&P uit van een daling met zo’n 2 à 3 procent. De hervorming van de woonbonus zou zorgen voor een daling, zo klonk het in februari nog in de analyses.

Met die daling valt het momenteel wel mee, enkel in de sector van de villa’s dalen de prijzen, zeker in landelijker gebied. Al is er ook in verschillende anderen marktsegmenten een stabilisering merkbaar. Sinds de zomermaanden wijzen kredietbeoordelaars erop dat de correctie veel kleiner zal zijn dan voorspeld.

In Nederland daalden in de vorige jaren, sinds het uitbarsten van de financiële crisis, de huizenprijzen zeer sterk. Vooral in crisisjaar 2009 was er een felle correctie in Nederland op de vastgoedmarkt.

Deze dip lijkt Nederland stilaan definitief achter zich te laten. Het herstel in de huizenmarkt zet door, zo weet het Financieele Dagblad. Verschilpunt met Vlaanderen is dat vooral het duurdere segment weer in de lift zit en sterker aantrekt.

De stijgende vastgoedprijzen zijn toch wel een verrassing, aangezien de globale leennormen bij banken zijn verscherpt in de jongste tijd. Het maximale leenbedrag dat kan worden geleend is gedaald tot 245.000 euro.

Een andere indicator, naast de stijgende vastgoedprijzen, is de duurtijd dat woningen of appartementen te koop staan in Nederland. De gemiddelde tijd dat een woning te koop staat is voor het eerst in lange tijd gedaald tot onder de honderd dagen.