Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Opbrengsten op staatspapier steeds negatiever

Mario Draghi mag dan wel de markten geruststellen met zijn beweringen dat ‘de ECB meer zal doen, indien dat nodig blijkt’. Er zijn ook nog andere geluiden die weerklinken in Frankfurt, waar de Centrale Bank gevestigd is.

Neem nu Ardo hansson, lid van de ‘governing council’ van de ECB. Hij stelde woensdag aan de pers dat er helemaal geen haast is, om meer stimulus in de economie van de eurozone te pompen. De kwantitatieve versoepeling werkt helemaal niet in positieve zin op de algemene economie, ze drukt enkel opbrengsten op waardepapieren naar omlaag.

Het probleem is namelijk dat de ECB-stimulus voorlopig niet in de reële economie terechtkomt. Nog meer stimulus, verhelpt dat probleem nauwelijks of niet.

Ondertussen blijven de opbrengsten van waardepapieren tot een minimum zakken. De opbrengsten (yield) gaan steeds lager, dus de werkelijke kostprijs van schuldpapieren (bonds) loopt steeds verder op.

De ECB ontwricht met haar lagerentebeleid de hele economie. Opbrengsten (yields) zijn niet langer een indicatie van betrouwbaarheid en risico.

Opbrengsten bijvoorbeeld op Frans schuldpapier, bedragen momenteel -0,29 procent. De markten zien overheidspapieren als veilige beleggingen, we moeten daar van afstappen. Jaren aan een stuk werden de rentes in Zuidelijke landen van de eurozone ook kunstmatig laag gehouden, waardoor later de hele zeepbel ontplofte.

Zeker bij een zwalpend land als Frankrijk is voorzichtigheid, bij beleggingen op langere termijn, geboden.

Duitse papieren, op twee jaar, komen uit op -0,36 procent, een nieuw dieptepunt, zo weet The Financial Times. Brengt niks op dus. Dezelfde situatie zien we in Nederland, Finland, Oostenrijk, België… en gek genoeg ook weer in Spanje en Italië. Enkel wie langer dan vijf jaar schuldpapier wil aanhouden van Zuiderse landen, komt boven de nul procent uit.

Opbrengsten blijven dus maar dalen, tot onder nul. Wie in overheidspapier belegt, moet dringend een dokter raadplegen.

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.