Ach, bankprobleempjes in Wit-Rusland...

Wit-Rusland, een land dat niets te maken heeft met alles wat er gebeurt tussen Oekraïne en Rusland, dreigt slachtoffer te worden van de boycotmaatregelen die Europa heeft ingesteld tegen Rusland.

De banken in Belarus komen steeds vaker in de problemen nu de export van de Wit-Russische bedrijven richting grote broer Rusland helemaal is ingestort, aldus The Financial Times.

Dit jaar ging het bruto binnenlands product er in Belarus al met meer dan 3,5% op achteruit. Voor volgend jaar voorspelt het Internationaal Muntfonds (IMF) een achteruitgang van het BBP met dik 2%.

Export met Rusland bedraagt normaal bijna de helft van de export vanuit Wit-Rusland. In de eerste helft van 2015 nam de export met het land al voor een kwart af.

Door de macro-economische problemen zijn er steeds meer wanbetalingen bij de banken. Vandaar dus dat de bankensector ook in de problemen komt.

Het aantal ‘non performing loans’, zeg maar het aantal noodlijdende kredieten, is gestegen van 4,4% in januari naar 6,7% in augustus.

De asset quality bij de banken in Wit-Rusland gaat holderdebolder achteruit. Nu de handel met Rusland instort, focussen de banken steeds meer op de binnenlandse markt en dito spelers.

Banken gaan opzoek naar bedrijven, die leningen willen aangaan, en die minder blootgesteld zijn aan de exportrelatie met Rusland.

Kleine en middelgrote ondernemingen (SME’s) zijn de favoriete klanten van de Wit-Russische kredietverstrekkers geworden.

Vraag is alleen of de activiteiten van de MKB’s/KMO’s groot genoeg zijn om het verlies aan grotere klanten (uit de exportgerichte sector) te compenseren.