India enigste overgebleven BRICS land met gouden toekomst

Zijn de BRICS landen dood? Niet allemaal alvast… Eén opkomend land is goed op weg om de overige allemaal te overtreffen. Net hier zijn er nog enorme investeringsmogelijkheden welke nu slechts gedeeltelijk benut worden. We praten hier over India, gelegen naast het enorme China voor welke het binnenkort niet lang meer moet voor onderdoen.

BRICS, een afkorting die tot voor enige tijd geleden de onontgonnen parel was voor vele beleggers. Voor de leden, Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika was een gouden toekomst verwacht bij welke het langzaam aansluiting zouden vinden bij de Westerse wereld. Door de financiële crisis, corruptie en allerlei diplomatieke beslissingen zijn vele landen echter hun glorie verloren. In Brazilië, Zuid-Afrika en Rusland zijn om uiteenlopende redenen de groeipercentages ingestort en voor China is de groei stelselmatig aan het afnemen (in combinatie met andere specifieke problemen).

Dé uitzondering is echter India welke blijft doorgaan op ingeslagen weg, met een blijvende groei van minimaal 7% (aldus ratingbureau Fitch). Sinds de verkiezingsoverwinning  van premier Narendra Modi zijn de fondsen aanzienlijk toegenomen net als de directe investeringen. Deze directe investeringen stegen van oktober tot april met maar liefst 48%. Volgens Citibank investeerden buitenlandse investeerders reeds 326 miljard euro in de Indiase fabrieken, software-bedrijven en andere projecten. Dit vertaalt hem onder andere in de Sensex-index waarbij er geen uitleg behoeft bij de voortdurende opwaartse klim.

sensex

Obligatiemarkt

Voor buitenlanders is in het bijzonder de Indiase obligatiemarkt interessant welke nu nog weinig internationaal ontwikkeld is. Een paar dagen geleden vierde de lokale beurs nog de eerste plaatsing van een bedrijfsobligatie ter gelegenheid van de premier van het Verenigd Koninkrijk. Deze obligatie had een waarde van 700 miljoen euro voor een Indiaas bedrijf welke de inkomsten voor bouwprojecten zal gebruiken. India heeft momenteel een grote achterstand op het gebied van infrastructuur waarbij deze investeringen dan ook meer dan welkom zijn.

The City of Londen is voorlopig één van de geprefereerde partners voor India door de historische banden (India was een voormalige kroonkolonie van het Verenigd Koninkrijk). Volgens Nikhil Rathi, CEO van de London Stock Exchange kunnen Indiase bedrijven via de London Stock Exchange de grote kapitaalreserves aanboren om zich te financieren.

“Londen is de meest internationale financiële markt ter wereld, we moedigen Indiase bedrijven aan te boren in de grote kapitaalreserves in Londen…” (Nikhil Rathi, CEO London Stock Exchange)

Obligaties uitgegeven in roepies

Een symbolisch teken is de uitgifte van de obligaties in roepies. Op deze manier kan het Indiase bedrijf kapitaal aantrekken zonder enige valutarisico. Voor de kopers daarentegen kan de waarde van de verkregen papieren sterk fluctueren. Deze fluctuatie is nogal heftig, te zien aan onderstaande grafiek.

sensex2

Niet alleen in Londen maar ook in Frankfurt zijn financiële experts volop bezig om de investeringen in India mogelijk te maken. De nieuwe Indiase regering heeft als één van zijn doelstelling gemaakt om toegang te verkrijgen tot de Westerse financiële markten. Toch is de belangstelling van buitenlandse investeerders lager dan die in China volgens Horst Löchel, professor aan de Frankfurt School of Finance.

Londen is de markt voor India Investments

Door de geschiedkundige band tussen het Verenigd Koninkrijk en India is Londen “the place to be” voor Indiase investeringen. De nieuwe Indiase regering moedigt het investeren aan en probeert een zo vriendelijk mogelijk klimaat te scheppen voor buitenlandse investeerders. Buitenlandse investeerders welke direct willen investeren in India kunnen dit doen via zogenaamde buitenlandse Portfolio Investments (FPI). Met deze beleggingen wordt er geïnvesteerd in overheids-en bedrijfsobligaties. Voor beide zijn er wel plafonds, namelijk 26 miljard USD voor staatsobligaties en 37 miljard USD  voor bedrijfsobligaties.

Voor particuliere beleggers kan er best gebruik gemaakt worden van ETF’s welke de index volgen, welke echter een veel lager rendement opleveren.

Investment professionals adviseren echter om voorzichtig te zijn met mogelijke investeringen. Dit omdat in de nabije toekomst een mogelijke renteverhoging door de FED een grote impact kan hebben op de groeimogelijkheden in India.

Er wordt echter met een positief gevoel gekeken naar de verdere hervormingen welke de Indiase overheid belooft. De regionale overheden vormen op dat gebied een struikelblok voor de hervormingsgezinde regering (en dus ook voor de buitenlandse investeerders). Indien de regering deze hervormingen toch kan doordrukken komt er met India een enorme economische macht bij in Azië. Voor het Aziatische continent zal de 21e eeuw dan ook voornamelijk hun eeuw worden waarbij het oude Europa alleen maar met verstomming achterblijft.

Bronnen:

http://welt.de

http://xe.com