Het is echt zo simpel!

Verliezen die op de beurzen oplopen tot -10% en meer en tegelijk een positieve start van 2016 voor goud (+3%) en zilver (+1,50%)…

“We zullen wel content zijn zeker?” vroeg iemand ons eerder deze week via e-mail…

Nee, tevreden zijn we niet. Het is best mogelijk dat het volgende stuk van de financiële crisis, die in de zomer van 2007 begon, hier en nu voor onze deur staat.

Bovendien zijn veel spaarders de laatste twee jaar naar de beurs begeleid door de banken. Weggevlucht van de lage rente op de spaarrekening, recht naar (tijdelijk?) verlies op de aandelenmarkten…

In de twintig jaar dat we actief zijn in deze financiële wereld, zien we telkens hetzelfde patroon opduiken: “Jan met de pet” mag instappen wanneer de stijging bijna ten einde is en moet zich vervolgens schrap zetten voor de klap…

Maar misschien is er nog hoop voor spaarders (die eigenlijk nooit thuishoorden op de beurs). De crash op de aandelenmarkten kan misschien worden voorkomen… Als Centrale Bankiers maar voldoende geld drukken komt alles nog in orde, toch?

Op geen enkel moment sinds 2008 is de toestand op de financiële markten opnieuw “normaal” geweest. We kunnen ook niet meer vanzelf terugkeren naar een normale, gezonde, toestand. Daarvoor zijn de schulden te hoog en groeit de economie te traag.

Zo paste het IMF (de “wereldbank”) haar groeiramingen voor de hele wereldeconomie alweer naar beneden aan. Tegelijk kan men in de VS de verwachte groei niet snel genoeg afboeken. Een recessie in de VS zou de klap op de vuurpijl zijn, deze recessie is echt niet veraf…

Het systeem zit op zijn tandvlees, enkel gratis geld maskeert nog de echte toestand.

Economische groei is bijna iets ongrijpbaar geworden. Al jaren voorspellen economen groei, net ver genoeg in de toekomst. De groei lijkt zo dichtbij dat we hem bijna kunnen aanraken… Maar concreet wordt hij niet meer…

In deze toestand is er één groep van activa die we zeker willen bezitten, ongeacht de prijsevolutie ervan op korte termijn.

U voelt ons nu intussen al van mijlenver afkomen…

Wij hebben echt geen glazen bol waarmee we in de toekomst kunnen kijken, maar elke spaarder of belegger zou op zijn allerminst, een flinke basispositie in fysiek goud en zilver moeten hebben.

Vergeet ook papieren posities in mijnbouwaandelen, trackers, ETF’s of andere afgeleiden. De enige zekerheid heb je door simpelweg het fysieke goud en zilver aan te kopen, metaal dat je effectief kan vasthouden…

Zoals een monsterbox zilveren Philharmonikers of de nieuwe gouden Chinese Panda munten
12