Run op kluizen in Japan o.w.v. negatieve rente

De Japanse centrale bank verraste vorige maand de markten door een negatieve rente in te voeren. Maar de Japanners slikken dit niet zo maar! Massaal halen ze hun geld van de bank om het in een privékluis te stoppen.

Het idee van een negatieve interestvoet is dat het mensen moet aanzetten om hun geld uit te geven. Dat moet dan de consumptie en de economie stimuleren.

Maar zo eenvoudig is het allemaal niet. Het enige wat de Japanners meer kopen sinds de negatieve rente is ingevoerd zijn kluizen.

Die zijn in veel winkels nu reeds uitverkocht!

Waarom zou je je geld op de bank laten staan als je bovenop de bankkosten nog eens eens rente moet betalen?!

Bij Shimachu, een doe-het-zelf-keten, merkt men de toegenomen vraag. Vorige week lag de verkoop van kluizen er 2,5 keer hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden!

Zelfs duurdere kluizen vliegen de deur uit. De keten meldt dat een bepaald type kluis van $700 uitverkocht is en pas binnen een maand terug in voorraad is.

“Ik ben bezorgd om wat gaat volgen.”, zei een van de klanten bij de doe-het-zelf-winkel. De 64-jarige kocht geen kluis, maar hij is van plan goud te kopen en dat in een gehuurde kluis te bewaren.

Een uitstekende beslissing zo lijkt mij!

Doordat Japan al jaren erg lage interestvoeten kent is de trend naar cash al lang bezig. De negatieve interestvoeten hebben hem enkel versneld.

Elke keer de centrale bank de interestvoet verlaagde moest er meer cash geld gedrukt worden om aan de vraag te voldoen.

Sinds het jaar 2000 is de hoeveelheid cash in circulatie bijna verdubbeld.

Door meer cash geld te gebruiken vermijden de Japanners niet enkel de negatieve interesten, maar ook kosten die aangerekend worden bij elektronische betalingen en afhalingen bij de bankautomaat.

Bron: WSJ
Foto: Hatena Ftolife