Russische concurrent van Facebook scheert hoge toppen: iets voor jou?

Facebook is een droom voor beleggers, maar een nachtmerrie voor gebruikers. De kritiek op het gebrek aan privacy zwelt aan, maar oprichter en CEO Mark Zuckerberg wuift het allemaal weg: “Het tijdperk van de privacy is voorbij”, aldus Zuckerberg. Een statement dat kan tellen.

Er lijkt dus een gat in de markt voor sociale netwerken die voorzichtiger willen omspringen met de privégegevens en big data van hun gebruikers. In dat gat is de Russische jonge ondernemer Pavel Doerov (32) gesprongen.

Doerov hecht ontzettend veel belang aan privacy en richtte daarom deze concurrent voor Facebook op, Vkontakte (VK). Toen de Russische autoriteiten in 2013 eisten dat Doerov persoonlijke informatie van Oekraïense opstandelingen doorspeelde, weigerde hij pertinent.

Sterker nog: Doerov maakte de documenten waarin de autoriteiten de informatie vragen, zélf openbaar op zijn blog.

VK onderscheidt zich ook voor Facebook omdat men audio en video streams kan uploaden, vaak ook films die nog niet of net in de zalen zijn. Daarom is het bedrijf enkele keren voor de rechter gedaagd omwille van vermeende inbreuken op auteursrechten.

Momenteel kan je dus vaak de nieuwste films gratis via VK bekijken, voordat ze binnen de 48 uur alweer offline worden gehaald. Oudere films staan dan weer langer online.

Niet alleen voor klanten van social media die privacy hoog in het vaan dragen en op zoek zijn naar een ruimer media-aanbod is VK dus een goed alternatief voor Facebook.

Ook beleggers krijgen waar voor hun geld: de inkomsten van VK zijn in 2015 met maar liefst 44% gestegen t.o.v. 2014, tot 82,5 miljoen dollar. Een peulenschil ten opzichte van Facebook, maar een hele prestatie voor een kleine concurrent die voornamelijk op Oost-Europa en Rusland teert.

Let wel: in 2014 verkocht Doerov zijn aandelen aan telecommaatschappij Megafon en stapte op als CEO. De enorme expansie van het bedrijf is dus volledig op het conto te schrijven dan de nieuwe eigenaars. Het is niet geweten of Megafon de informatie over de gebruikers doorspeelt aan de Russische veiligheidsdiensten, maar het is alvast ondenkbaar dat ze die informatie aan de Amerikaanse of andere inlichtingendiensten zou doorspelen.

Kortom: ga nu naar VK en maak een profiel aan, zodat Mark Zuckerberg je gegevens niet aan de NSA doorspeelt.

Foto: TechCrunch, no changes made