Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Draghi overtreft verwachtingen

De kogel is door de kerk, de Europese Centrale Bank neemt groter dan verwachte stimuleringsmaatregelen om de Europese economie te ondersteunen en het inflatiedoel van 2 procent haalbaar te maken. Het opkoopprogramma wordt uitgebreid en de rentes worden opnieuw verlaagd, Mario Draghi heeft dus zijn woord gehouden.

De beurzen deden een vreugdedansje na het bekendmaken van de nieuwe stimuleringsmaatregelen. Voorzitter Mario Draghi heeft het voor elkaar gekregen om de verwachtingen van de markten te overtreffen. De beurswinsten liepen echter later op de dag volledig terug.

Geheel onverwachts verlaagt de Europese Centrale Bank haar basisrente van 0,05 procent naar 0 procent, banken kunnen vanaf nu dus gratis geld lenen. Maar langs de andere kant wordt geld parkeren bij de centrale bank duurder vermits de depositorente verder zakt van -0,3 procent naar -0,4 procent.

Hoe dan ook, de verlaging van de basisrente is een complete verrassing vermits er over dit onderwerp weinig tot niet werd gespeculeerd. Met deze basisrente probeert de ECB de negatieve rente van de depositorente draaglijker te maken voor banken.

Ook het opkoopprogramma wordt aangepast, de maandelijkse inkopen van 60 miljard euro worden verhoogd met 20 miljard euro. Voortaan zal er maandelijks dus 80 miljard euro worden gebruikt om obligaties op te kopen.

Qua uitbreiding van de opkoopwaaier kan het ook tellen, voortaan zullen er ook obligaties worden gekocht van niet-financiële bedrijven met een kwaliteitsrating, voorheen waren dit enkel staatsobligaties.

Actie

De reden waarom Mario Draghi vol op het gaspedaal duwt, is omdat de inflatie in februari daalde naar -0,2 procent… en dat terwijl de ECB een inflatiedoel van net geen 2 procent voor ogen heeft. De ECB hoopt dat deze maatregelen de nodige impact zullen hebben om de inflatie te kunnen manipuleren.

Een negatieve inflatie heeft voornamelijk te maken met de dalende olieprijzen, dit drukt de prijzen naar beneden waardoor de inflatie naar beneden wordt gedrukt. Maar ook de kerninflatie staat op een enorm laag pitje, slechts 0,7 procent terwijl dit niet beïnvloed wordt door volatiele prijzen.

Mario Draghi hoopt dat deze maatregelen voldoende zullen zijn om de Europese economie verder te ondersteunen en de lage inflatie te bestrijden.

Maar een monetair beleid met een negatieve rente heeft echter wel bepaalde ongewenste effecten, banken geraken hun marges kwijt omdat ze van hun klanten niet kunnen verwachten dat ze moeten betalen om hun geld op een spaarrekening te laten staan.

Bronnen: De Tijd, Beursduivel

Foto: European Parliament – Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.