Data-encryptie sterkst groeiende tech market

De IT-sector heeft het niet gemakkelijk. De markt verandert continue, wie een boot mist tekent zijn doodvonnis, bubbles volgen mekaar aan een razend tempo op.

Een grote groeimarkt – die mogelijk géén bubble is – is de data-encryptie. Er stroomt steeds meer geld naar deze markt om te kunnen voldoen aan de steeds grotere vraag naar bescherming tegen hackers en veiligheidsdiensten.

De recente koude oorlog tussen de FBI en Apple heeft die vraag alleen maar kracht bij gezet. Er zit dus muziek in de markt van de encryptie.

WhatsApp, de populairste berichtenservice voor smartphones en eigendom van Facebook, investeert fors in betere encryptie. Daarmee anticipeert het bedrijf op mogelijke claims van de FBI om de dienst op legale wijze te hacken, naar aanleiding van het onderzoek naar de terroristische aanslag in San Bernardino.

Ook Google zal strategische kapitaalvoorraden aanwenden om haar encryptiediensten uit te breiden. Wellicht komt het gezamenlijke “End to End”-programma met Yahoo daardoor in een stroomversnelling. “End to End” wordt gebruikt om e-mails te encrypten aan de hand van individuele en one-time-only keys.

Of deze markt een bubbel is, valt nog te bezien. Er is een robuste vraag, veel vertrouwen in de ontwikkelingsmarge van de technologie, en veel wantrouwen ten aanzien van de overheden.

Er staan de overheden, de Amerikaanse in het bijzonder, echter weinig in de weg om de hele encryption business buiten de wet te plaatsen. Of dat realistisch, laat staan haalbaar of wenselijk is, valt nog te bezien.

Voorzichtigheid is geboden, maar er lonken alleszins hoge yields in deze sector.

Foto: Christiaan Colen