Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Barclays waarschuwt voor flinke daling grondstoffen

Barclays geeft aan dat grondstoffen zoals olie en koper het risico lopen van een snelle daling gezien de recente prijsontwikkelingen die nauwelijks fundamenteel gegrond zijn. Verbeterde fundamentals zijn volgens Barclays absoluut noodzakelijk, maar nu dat nauwelijks het geval is waarschuwt zij dat prijzen op korte tijd flink kunnen dalen.

Koper zou kunnen zakken tot $4000 per ton terwijl het de afgelopen week nog de $4945 dollar aan deed. Olie zou volgens Barclays terug kunnen vallen naar $30 dollar per vat terwijl het nu vlak onder de $40 dollar koerst. Het risico voor grondstoffen is dat beleggers nu zowel gezamenlijk als snel posities zouden kunnen liquideren om winst zeker te stellen. Dit heeft potentieel ernstig negatieve gevolgen voor de prijzen, aldus Barclays analist Kevin Norrish:

Investors have been attracted to commodities as one of the best performing assets so far in 2016. However, in the absence of any concerted fundamental improvements, those returns are unlikely to be repeated in the second quarter, making commodities vulnerable to a wave of investor liquidation. Key commodities markets such as oil and copper already face overhangs of excess production capacity and inventories, but also now face another obstacle in the recovery process, that of positioning, which is now approaching bullish extremes

Olie en koper zagen beide een meerjarig dieptepunt in de maanden januari en februari en zijn daar ondertussen flink van hersteld. Barclays schatte de netto geld stroom richting beleggingsproducten in grondstoffen op meer dan $20 miljard in slechts twee maanden tijd. Terwijl grondstoffen in het derde en vierde kwartaal van 2015 flink lager gingen, respectievelijk 14 en 11 procent, stegen zij in het eerste kwartaal van 2016 behoorlijk. Het kwartaal kent nog enkele dagen maar het is veilig te stellen dat grondstoffen de sterkste start van het jaar kende sinds 2011.

Bron: Bloomberg

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.